Konec básníků v Čechách: Skutečná láska a málo známá chybička se zvukařem

Konec básníků v Čechách
Zdroj: Nova Cinema
Konec básníků v Čechách. Další díl oblíbené české komedie. Tentokrát se musí Štěpán vypořádat s nástupem nové doby a nezaměstnaností. Věděli jste, že se natáčelo v Praze, Kladně nebo Příbrami?
Film vidělo v kinech pět a půl milionů diváků.
Nová doba, potažmo kapitalismus, je pro hlavního hrdinu těžce stravitelná.
Pavel Kříž a Tereza Brodská tvořili na začátku natáčení skutečný pár.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Film Konec básníků v Čechách patří mezi nejoblíbenější české komedie. Co zajímavého se událo během natáčení? Mezi jakými dvěma herci byl vztah i ve skutečnosti? A kde bychom mohli najít chybičku, které si všiml asi málokdo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 09. 2020 16:00

Chcete si připomenout, jak se bude dařit Štěpánovi po odchodu z nemocnice? Tak se dnes podívejte na komedii Konec básníků v Čechách v 15:35 na Nova Cinema. Štěpán je kvůli prostořekosti z nemocnice vyhozen. Jeho kamarádi se v novém politickém uspořádání cítí jako ryby ve vodě, Štěpán se však s kapitalismem nějak nedokáže ztotožnit. Naštěstí ale potká dívku, která by už konečně mohla být ta pravá.

Skutečná i vymyšlená láska

Režisér Dušan Klein měl v úmyslu obsadit do filmu i Štěpánovu první lásku Borůvku, kterou si zahrála Miroslava Šafránková. Původní plán byl takový, že by měla mít již dvě děti. Nakonec se to ale nepodařilo, neboť herečka nabídku odmítla. Odstěhovala se do Německa a hereckou kariéru pověsila na hřebík.

Na place však byla i skutečná láska. Na začátku natáčení totiž pojil Pavla Kříže a Terezu Brodskou milenecký vztah. Mezi oběma to velmi jiskřilo, což se podařilo přenést i na stříbrné plátno. Rozchod však na sebe nenechal dlouho čekat, čehož štáb využil v pátém díle.

Menší úspěch

Nelze popřít, že předešlé díly Básníků se setkaly s mnohem větším diváckým ohlasem. Někteří nedokázali skousnout Terezu Brodskou, jiným zase vadilo, že je ze Štěpána nezaměstnaný budižkničemu. Dušan Klein se však nenechal odradit a natočil ještě dva další díly. Jak básníci neztrácejí naději a Jak básníci čekají na zázrak z roku 2016.

Chyba se zvukařem

Až se budete znovu dívat na film Konec básníků v Čechách, zkuste se zaměřit na scénu, kdy dva synové vedou svou maminku od léčitele Písaříka, kterého ztvárnil herec Pavel Zedníček. Když dojdou ke svému autu, je celou dobu vidět v okně auta odraz mikrofonu zvukaře.

Vzhledem k tomu, že film zhlédlo pět a půl milionů diváků, bylo by zajímavé zjistit, kolik lidí si této chyby všimlo. A když se ještě vrátíme k Písaříkovi, Pavel Zedníček opakuje v transu větu “Noli tangere circulos meos”, což znamená "Nedotýkej se mých kruhů". Měl to být údajně poslední výrok Archiméda, než ho probodl římský voják.

Zdroj informací:

Wikipedia.cz: Konec básníků v Čechách

TV Nova: Konec básníků v Čechách

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články