Nebojácná Miriam Rodríguez: Vrahy své dcery lovila s pistolí v ruce, ti se jí za to pomstili na Den matek

Msta mexického kartelu: Miriam Rodríguez vypátrala vrahy své dcery, ale dostali i ji
Zdroj: Unsplash

Miriam Rodríguez poháněla v životě jedna věc - touha po spravedlnosti. Její dvacetiletá dcera Karen byla v roce 2014 unesena a zavražděna členy mexického kartelu. Jako každá matka, ani Miriam se nehodlala smířit s tím, že lidé, již ji připravili o dítě, zůstávají bez trestu. A tak se rozhodla, že jednoho po druhém dopadne sama.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 05. 2023 11:00

Během pátrání změnila svůj vzhled, aby ji únosci nepoznali. Poté začala trávit hodiny na sociálních sítích, snažila se zjistit, kde únosci bydlí. Když se zadařilo, vydala se za kriminálníkem se zbraní v ruce. A pokud bylo potřeba, držela ho v zajetí tak dlouho, dokud nepřijela policie.

Únos dcery Miriam Rodríguez

Datum 23. ledna 2014 se Miriam Elizabeth Rodríguez Martínez vrylo nesmazatelně do paměti. Ten den její dcera Karen zrovna projížděla San Fernandem, když vedle jejího auta zničehonic zastavily dva kamiony. Z těch vyskočili ozbrojení muži, kteří se násilím dostali do auta mladé ženy a odvezli ji bůhví kam.

Miriam strávila několik týdnů marným hledáním své dcery. Věděla jen, že se jí zmocnili členové kartelu Zetas, kteří unáší nevinné lidi, aby za výkupné financovali své machinace. Když se únosci ozvali rodině, všichni si vydechli. Vzali si půjčku, peníze strčili do pytle, který nechali na určeném místě, a čekali. Jenomže marně. Po Karen se slehla zem.

Miriam si pak vyžádala schůzku s jedním členem kartelu, který kupodivu souhlasil. Řekl jí, že neví, kde Karen je, ale za dva tisíce dolarů ji pomůže hledat. Jenomže ani to nikam nevedlo. Pro Kareninu matku to byla poslední kapka. Nejdříve si zjistila, jak se dotyčný jmenuje (říkalo se mu "Sama"), pak své druhé dceři řekla: „Vím, že je Karen mrtvá, ale já nespočinu, dokud nedopadnu všechny její únosce."

Chtěla pomstít svou dceru

Poté, co Miriam našla Samu na Facebooku, začala procházet profily jeho přátel. Jeden z nich pracoval v nedalekém obchodě. Počkala si, až půjde večer domů a nalepila se na něho. Sice zjistila, kde bydlí, ale potřebovala ještě další informace. A tak se začala vyptávat jeho sousedů pod záminkou, že provádí sociální průzkum.

Když chtěla svá zjištění předat úřadům, nikdo se k ničemu neměl. Jen jeden nejmenovaný velitel z federální policie. Miriam mu položila na stůl složky s detailními informacemi a hodně ho tím šokovala. Překonala prý leckterého vyšetřovatele. Konečně mohli Samu zatknout. A nejen jeho. Žena dala policistům i další jména členů kartelu, přičemž jeden z nich byl ochotný je zavést na ranč, kde byla Karen zavražděna. Našly se tam její osobní věci i stehenní kost. Zdálo se, že je případ uzavřen. Pro Miriam ale ne. V ten okamžik v ní něco zemřelo.

Neměla slitování

Miriam se podařilo chytit až deset členů kartelu, kteří sehráli roli v únosu její dcery. Mnozí z nich poté opustili dráhu zločinu a chtěli začít žít jako znovuzrození křesťané. Ona se ale nad nimi neslitovala. Měla pro ně pramálo pochopení. „Kde byl tvůj soucit, když jsi unášel mou dceru?" zeptala se jednoho kriminálníka, pro kterého si policie přišla rovnou do kostela.

Nikoho se nebála. Bylo jí jedno, zda ji za to zavraždí. V březnu roku 2017 uteklo z věznice Ciudad Victoria 29 vězňů, mezi nimž byli i lidé odsouzeni za únos Karen. Dne 10. května, kdy Mexiko slavilo Den matek, se sedmapadesátiletá "lovkyně lebek" Miriam belhala o berlích k domovním dveřím. Jen před pár dny si zlomila nohu, když pronásledovala dalšího člena kartelu.

Náhle u ní zastavil bílý nissan. V něm seděli uprchlí únosci, již na svého zarytého nepřítele vystřelili asi tucetkrát. O něco později ji našel ležet na zemi manžel. Jednu ruku měla v kabelce, svírala v ní pistoli. Její vražda pobouřila celou zemi. Ačkoli byli vrazi dopadeni, v její práci již nikdo nepokračoval. Najde se zase někdy člověk, který bude ochoten zaplatit za spravedlnost vlastním životem?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Miriam Rodríguez Martínez

Allthatsinteresting.com: Miriam Rodríguez Dedicated Her LifeTo Finding Her Daughter's Killers - And Then Was Murdered Herself

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články