Líbající banditka Edna Murray: Její milenci končili za mřížemi nebo pod drnem

Líbající banditka Edna Murray: Její milenci končili za mřížemi nebo pod drnem
Zdroj: Unsplash

Edna Murray byla vskutku neobyčejná lupička. Jelikož měla políbit jednu ze svých obětí, vysloužila si přezdívku "líbající banditka". A nejen to. Říkali jí také králík, neboť za mřížemi nikdy nestrávila moc času. Byla totiž i mistryní úniků.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 02. 2023 16:00

Edna se snažila navázat vztahy s obyčejnými muži i kriminálními živly, nejvíce však vešla ve známost jako milenka a partnerka bankovního lupiče Volneyho Davise.

Pohostinství vyměnila za dráhu zločinu

Edna Murray se narodila jako Martha Edna Stanley v Marionu v Kansasu. Poprvé se vdala ještě jako teenagerka, a i když porodila syna, manželství se brzy rozpadlo. Když se seznámila s lupičem Volneym Davisem, pracovala jako servírka. Ale ani milenecké soužití jí nevydrželo příliš dlouho. V roce 1918 totiž Davis dostal doživotí.

Nepoštěstilo se jí ani s lupičem klenotů známým pod přezdívkou "Diamond Joe". Toho pro změnu popravili. Edna se přesto nevzdala románků s kriminálními živly. Dalším v pořadí byl Jack Murray, s nímž byla v roce 1925 odsouzena za přepadení v Kansas City. Vyfasovali 25 let. Právě tato akce jí vynesla přezdívku líbající banditka, jelikož měla políbit oloupenou oběť.

Mistryně útěků Edna Murray

Pokud si myslíte, že Edna ve vězení zpytovala svědomí, jste na omylu. O dva roky později utekla. Chytili ji až po čtyřech letech. Brzy stejně zase běhala na svobodě. Potřetí proklouzla žalářníkům mezi prsty v prosinci roku 1932. Tehdy se konalo velké shledání. Z vězení totiž utekl také Volney Davies, její stará láska. Usadili se v Auroře ve státě Illinois, kde pokračovali v páchání trestné činnosti.

Past definitivně sklapla poté, co byla zadržena v souvislosti s plánovaným únosem minnesotského bankéře Edwarda Bremera. Celou akci měl mít pod palcem gang Barker-Karpis, se kterým spolupracovala. Nakonec z únosu obviněna nebyla, ale i tak se musela vrátit do ženské věznice v Jefferson City, aby pokračovala ve výkonu trestu.

Druhá kariéra líbající banditky

Edna v ženské věznici na útěky rezignovala a raději se snažila ze své situace vytěžit co nejvíce. Začala spolupracovat s úřady, svědčit proti členům gangu i úplatným policistům a právníkům.

Pravidelně také přispívala do novin a časopisů, kde popisovala svou zločineckou kariéru. To jí v prosinci roku 1940 vyneslo podmínečné propuštění. Zemřela o 26 let později v San Franciscu, kde je i pohřbena.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Edna Murray

Legendsofamerica.com: Edna Murray - The Kissing Bandit

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články