Význam jmen pro měsíc prosinec: Ester září jako hvězda, s Vlastou si není radno zahrávat

Prosincová jména pro holky a kluky: Ester září jako hvězda, Šimon rád naslouchá druhým
Zdroj: Unsplash

Prosinec nabízí v kalendáři spoustu zajímavých jmen, která pochází z historie i exotických koutů světa. Věděli jste třeba, že Barbora je odvozena z řeckého slova barbados, které označuje cizince? Silvestr, jenž dal jméno jednomu z nejbujařejších dnů roku, zase má raději klid...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 11. 2022 16:00

Vánoční svátky jsou z hlediska porodnosti neobvyklé. Dle britských vědců se v tomto období hodně dětí počne, ale naopak málo narodí. Má to souviset i se dny volna, kdy porodníci asistují jen u přirozených porodů a akutních císařských řezů. Vyvolávané porody se přesouvají na pozdější datum.

Význam prosincových jmen pro holčičky

Iva (1. 12.) má slovanský původ a je zkrácenou verzí Ivany. Je to prosté, avšak velmi atraktivní jméno. Odkazuje na křesťanství, znamená totiž "Bůh je milostivý". Blanka (2. 12.) slaví svátek hned další prosincový den. Má původ ve středověké latině a označuje čistotu a neposkvrněnost. Barbora (4. 12.) je odvozena z řeckého slova barbados, což značí cizince nebo cizinku. Synonymem je i barbar. Julii (10. 12.) známe především ze Shakespearova dramatu Romeo a Julie. Původně představovala jméno patricijského rodu Loviniů, kam patřil i Caesar. Překládá se jako mladá, zářivá či vlasatá.

Simony (12. 12.) by mohly být psycholožky, umí totiž naslouchat. Lucie (13. 12.) bezesporu patří k našim nejoblíbenějším jménům. A jakpak by ne, když se překládá jako světlo. Lýdie (14. 12.) je patronkou barvířů a její jméno je spojeno s částí západního pobřeží Malé Asie, znamená “žena původem z Lýdie”. Ester (19. 12) má vskutku hvězdný význam. Pochází z perštiny a překládá se jako jitřenka, hvězda či zářící a jasná. Dagmar (20. 12) se rozhodně nenudí, je ženou, jenž “miluje den”. Vlasta (23. 12.) je mocná a majetná panovnice, není radno zahrávat si s ní. Eva (24. 12.) je životem obdařená, což má souvislost s tím, že měla být první ženou na světě. A konečně Žaneta (27. 12.). I ona tvrdí, že Bůh je milostivý.

Význam prosincových jmen pro kluky

Mikuláše (6. 12.) známe všichni, těší se na něho zejména malé děti. Ale jen ty, které byly celý rok hodné. Je to “vítěz mezi lidmi”. Vratislav (9. 12.) je poměrně neobvyklé jméno a značí osobu, jenž oslavuje svůj návrat. Daniel (17. 12.) se nebojí, soudit ho může pouze Bůh (Bůh je můj soudce).

Šimon (22. 12.) stejně jako Simona, rád naslouchá, a navíc soucítí s lidmi trpícími bídou. Snoubí se v něm prastaré hodnoty a ideály. Adam (24. 12.) má prostý význam, dle biblického výkladu označuje člověka. Štěpán (26. 12.) to má již dopředu vyhráno. Překládá se jako ověnčený, korunovaný a vítězný. A nakonec Silvestr (31. 12.). Ač na jeho svátek všichni oslavují, on má raději klid. Překládá se jako muž z lesa.

Neobvyklá vánoční jména

A jako vždy skončíme trošku bizarně. Podíváme se totiž na jména, která mají přímou spojitost s Vánocemi. Jelikož se jedná o anglická jména, uvedeme si jejich překlady. Tak co byste řekli na Anděla, Zvonečka, Cukrátko, Prosinec, Sněhovou pokrývku, Víru, Naději, Hvězdu, Zimu, Les, Mráz a samozřejmě Vánoce... Vybrali byste si?

Zdroje informací: 

Centrum.cz: Svátky

Momjunction.com: 107 Festive Themed Christmas Baby Names For Boys And Girls

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články