Skuteční Romeo a Julie: Láska vojáka a tanečnice skončila útěkem před rodinou a smrtí

Romeo a Julie na severský způsob: Zamilovaný pár se ukrýval před světem, on pak zastřelil svou lásku i sebe
Zdroj: Wikimedia Commons/Samuel Marcus, Public domain

Romantický příběh o Romeovi a Julii znají snad všichni. Kombinace tragédie a lásky nás fascinuje dodnes. Co kdyby ale žili dva milenci, kteří zažili podobný příběh? Elvira Madigan a Sixten Sparre by mohli vyprávět...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 09. 2022 11:00

Elvira Madigan byla provazová tanečnice a cirkusová umělkyně, jejíž krásu obdivovala spousta mužů. Sixten Sparre byl švédský šlechtic, důstojník kavalérie, novinář, básník a vrah...

Osudové setkání Elviry a Sixtena

Došlo k tomu v roce 1888, kdy Elvira vystupovala v Kristianstadu. Byla to láska na první pohled. Jakmile ji Sixten spatřil, zbláznil se do ní. Byl sice ženatý, ale to v tuto chvíli pro něho nebylo vůbec důležité. Viděl před sebou jen krásnou Elviru a nikoho jiného. Když kráčela po tenkém laně, připadalo mu, že září jako hvězda. Léta tréninku jí dokonale vytvarovala postavu, nemluvě o hezké tváři a dlouhých vlasech.

Ač byl od Elviry o třináct let starší, začal se jí dvořit. Nejprve si vyměňovali dopisy. Ona o něho zpočátku velký zájem neměla, spíše se s ním bavila ze zdvořilosti. Několikrát se rovněž pokusila slušně ukončit korespondenci, ale marně. Sparre byl neoblomný. Prosil ji, aby zahodila kariéru a provdala se za něho. Pak přešel k výhružkám - pokud mu na to nekývne, zabije se.

Na útěku před rodinou

Sixten Sparre skutečně byl šlechticem, jen jaksi zapomněl říct, že kvůli velkým dluhům přišel o veškeré jmění. Není jisté, kdy se to Elvira dozvěděla, každopádně poté, co se kvůli němu nervově zhroutila, souhlasila s tím, že spolu utečou. Na konci května 1889 opustila svou rodinu a vydala se vstříc novému životu.

Nejprve spolu vyrazili do Stockholmu, tam je ale dostihla Elvirina matka, která chtěla svou dceru přivést zpět domů. Páru se podařilo uniknout do Svendborgu, kde bydleli v městském hotelu. Po měsíci však vedení předložilo Sparremu účet, který samozřejmě nemohl zaplatit. Nezbylo jim nic jiného, než přesídlit do penzionu v Tasinge, jehož ceny si Sparre mohl dovolit alespoň na pár dní.

Tragický konec severského Romea a Julie

A právě tam v Tasinge, uprostřed lesů, vyhasly jejich životy. Sparre nejprve zabil služebním revolverem Elviru. Když nastalo další ráno (19. července), ukončil i vlastní život. Jejich těla byla nalezena blízko sebe, tři dny po Sparreho sebevraždě. I když by se mohl jejich vztah zdát rozporuplný, velmi se milovali.

Jejich osud se stal předmětem mnoha básní i filmů. Pohřbeni byli spolu, na Landetově hřbitově, kde je do pomníku vytesán tento příběh jako věčná připomínka tragické lásky.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Sixten Sparre, Elvira Madigan

Historicmysteries.com: Elvira Madigan and Sixten Sparre: A real life Romeo and Juliet?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články