Američan v Tálibánu aneb Jak John Lindh hodil za hlavu luxus a odešel za Usámou bin Ládinem

Američan v Tálibánu aneb Jak John Lindh hodil za hlavu luxus a odešel za Usámou bin Ládinem
Zdroj: Wikimedia Commons/VOA, Public Domain

Krátce po americké invazi do Afghánistánu v roce 2001 se vojákům naskytl velmi neobvyklý pohled. V zajateckém táboře totiž narazili na mladého Američana Johna Walkera Lindha. Jak se tam dostal? A proč byl bojovníkem Tálibánu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 09. 2021 14:00

John Lindh pocházel z poměrně zámožné kalifornské rodiny, která mu zajistila to nejlepší možné vzdělání. V pubertě se však začal zajímat o islám, což ho nakonec dovedlo až do výcvikového tábora Al-Káidy. Když jeho příběh začal plnit média, vyvolalo to velkou vlnu nevole. Vše totiž vyšlo najevo jen pár měsíců po útocích z osudného 11. září 2001.

Osudový film Malcolm X

John Lindh se narodil 9. února 1981 a své jméno dostal po zpěváku Beatles Johnu Lennonovi a předsedovi Nejvyššího soudu Johnu Walkerovi. Celé dětství strávil na klidném předměstí Marylandu s rodiči a dvěma sourozenci. Po jeho desátých narozeninách se rodina přestěhovala do luxusního Marin County v Kalifornii. Tam se John naučil hrát na flétnu a prohlásil, že chce v dospělosti pomáhat ostatním lidem. Škoda jen, že mu to nevydrželo.

O dva roky později shlédnul film Malcolm X, který změnil jeho dosavadní pohled na svět. Nejvíce ho zaujala scéna s muslimskými poutníky. Najednou se chtěl dozvědět o islámu vše, co jen bylo možné. Začal chodit na různá internetová fóra a o pár let později se vydal i do mešit. Změnil také styl oblékání. Přestal se holit a požádal rodinu a přátele, aby jej oslovovali Sulejmane. V šestnácti letech konvertoval a o rok později odjel do Jemenu. Chtěl se naučit arabsky a prohloubit si své znalosti o víře.

Setkání s Tálibánem

V Jemenu John nenašel to, co hledal. Lidé tam byli na jeho vkus málo ortodoxní. Ale ani po návratu do Kalifornie se necítil být doma. Jeho rodiče se navíc mezitím rozešli. V roce 2000 proto odjel do Pákistánu, kde začal navštěvovat islámskou školu. Tam konečně našel radikály z Tálibánu, pro které bylo náboženství vším. Otec ani matka přitom vůbec nevěděli, co se děje. John se jim naposledy ozval v dubnu 2001 se zprávou, že se přesouvá na “chladnější místo”. Ve skutečnosti odjel do tábora Al-Káidy. Tam se dokonce setkal se samotným Usámou bin Ládinem.

Absolvoval výcvik, jenž zahrnoval střelbu, práci s mapami, sestrojování výbušnin a boj zblízka. Měl sice přísahat věrnost džihádu, ale účastnit se operací proti USA a Izraeli prý odmítl. Po neblaze proslulých událostech z 11. září 2001 zahájila Amerika proti Tálibánu odvetnou akci. Než se ale Američané dostali na místo určení, Severní aliance afghánských povstaleckých bojovníků, kterou podporovali, zajala desítky členů teroristické organizace. Mezi nimi byl i John Lindh.

Šokující objev v Aghánistánu

Když povstalečtí bojovníci převezli zajaté teroristy do vězení na předměstí Mazár-e Šarifu, čekalo na dva agenty CIA, Davea Tysona a Johnnyho Spanna, pěkné překvapení. Jeden ze zadržených totiž vůbec nevypadal na místního. Přestože se s ním snažili navázat rozhovor, zarytě mlčel. Sice později tvrdil, že by nikdy nešel proti Američanům, ale neprozradil že jeho spolubojovníci mají na sobě ukryté granáty. Agent Spann zemřel, Lindh byl střelen do nohy. V nastalém zmatku utekl s dalšími do sklepa, kde živořil sedm dní. Jakmile vyšel ven, stal se téměř ihned jednou z hlavních zpráv dne. Jeho rodiče čekal pořádný šok, když na stanici CNN uviděli synův obličej.

Generální prokurátor John Ashcroft prohlásil, že Američané milující svou zemi nezabíjejí spoluobčany. Starosta New Yorku Rudy Giuliani vyzval k trestu smrti a časopis Newsweek umístil Johnovu tvář na obálku s titulkem “Americký Tálibán”. Rodiče však stáli za ním. Tvrdili, že mu museli vymýt mozek. John mezitím podstoupil výslech, kde se mu prý, dle jeho otce, vysmívali, vyhrožovali mu, svlékli ho a spoutali plastovými pouty, jež mu způsobily trvalé jizvy.

Američan v Tálibánu

V roce 2002 byl Lindh obviněn z napomáhání Tálibánu a plánování spiknutí s cílem zabít agenta Spanna. Vše popřel. Nikdy jsem nechtěl napomáhat terorismu, odsuzuji ho. Byla to chyba připojit se k Tálibánu,” řekl na svou obhajobu. Za tuto “chybu” si vysloužil dvacet let vězení. Za mřížemi strávil 17 let, kde se věnoval studiu Koránu. Před třemi roky byl za dobré chování propuštěn na svobodu.

To opět vyvolalo spoustu vášnivých reakcí. Je to terorista, nebo pouhá oběť? Proč ale prohlásil, že Islámský stát odvádí skvělou práci? Národní protiteroristické centrum navíc zveřejnilo zprávu, že Lindh ještě v roce 2017 hájil globální džihád a psal a překládal extrémně násilné texty. Z jeho propuštění neměl tehdy radost ani prezident Donald Trump.

Rodina si ale Johna stále zastává. Prý je to milý a něžný mladý muž, který byl ve špatné chvíli na špatném místě. Od svého propuštění se Lindh snaží na sebe neupozorňovat. Nemůže cestovat do zahraničí, ani se setkávat s extrémisty. Musí rovněž chodit na terapii a pokud chce použít internet, musí o to požádat další osobu. Napravil se, anebo se mu v hlavě rodí ďábelský plán, který uskuteční při první lepší příležitosti?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: John Walker Lindh

Allthatsinteresting.cvom: How John Walker Lindh Became The Face Of The “American Taliban”

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články