Mezinárodní den pohřešovaných dětí: Jeho vznik iniciovalo zmizení Etana Patze, kluka z krabic od mléka

Pomněnkový den: Symbolem pohřešovaných dětí se stal Etan Patz, kterého nikdy nenašli
Zdroj: Pixabay

Mezinárodnímu dni pohřešovaných dětí, který připadá na 25. května, se taktéž říká Pomněnkový den. Pomněnka totiž v anglickém překladu znamená "nezapomeň na mě". V Česku se tento významný den usadil v kalendáři od roku 2004.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 05. 2023 11:00

Nejdůležitější je prevence a osvěta. Rodič by měl vědět, jak komunikovat s policií, pokud se mu ztratí dítě. Policie České republiky upozorňuje třeba na aplikaci ECHO, která může výrazně zkrátit dobu hledání dítěte. Díky ní se totiž široká veřejnost prostřednictvím oznámení ve svém telefonu okamžitě dozvídá, které ztracené dítě se hledá.

Pohřešované děti

Smyslem Mezinárodního dne pohřešovaných dětí je upozornit na problematiku unesených dětí. Pro jejich rodiče je to velmi traumatizující záležitost. Je velmi žádoucí, aby se jim nějakým způsobem vyjádřila podpora. Důležité také je si tímto dnem připomenout, že děti patří do nejohroženější a nejzranitelnější skupiny.

Často se stávají terčem pedofilů, obchodu s bílým masem a sexuálního zneužívání v rodině. Mezi pohřešované se řadí i ty, které utečou z domova nebo nějakého státního zařízení. Výjimkou nejsou ani migranti. Takové děti jsou obvykle samy, nedoprovází je žádný dospělý.

V současné době je palčivým problémem i únos dítěte jedním z rodičů. Situace je o to horší, že s otevřenými hranicemi je dítě možné převážet bez jakékoli kontroly dokladů. Prakticky se nemůže spolehnout na žádnou pomoc.

Smutný příběh Etana Patza

Historie Dne pohřešovaných dětí se datuje do roku 1979, kdy 25. května zmizel v New Yorku šestiletý Etan Patz. Nikdy ho nenašli, přestože byly jeho podobizny například na krabicích od mléka. Od té doby se této problematice začaly věnovat různé organizace, a to nejen v USA, ale i v Evropě. Mezinárodní den pohřešovaných dětí se připomíná od roku 1986.

Etan se, v jistém smyslu, dočkal spravedlnosti až o několik dekád později. V roce 2017 byl z jeho vraždy a únosu uznán vinným Pedro Hernandez. Etana prý nalákal do obchodu, kde pracoval, a pak ho škrtil. Následně měl ještě živého chlapce zabalit do folie a hodit do odpadků.

Jak se hledají pohřešované děti

V Evropě se pohřešovanými dětmi zaobírá organizace Missing Children Europe, což je Evropská federace pro ztracené a sexuálně zneužívané děti. Jak to ale celé funguje u nás? Hlavně je vyžadována velmi úzká spolupráce mezi policií, sdělovacími prostředky a dopravními systémy.

Ve chvíli, kdy se policisté dozvědí o pohřešovaném dítěti, by měli okamžitě informovat sdělovací prostředky, veřejnoprávní i soukromé. Rozhlas a televize by poté měly přerušit vysílání a informovat veřejnost o pohřešovaném dítěti. Stejně tak internetové stránky a provozovatelé silničních návěstí. Poté je zveřejněn popis a okolnosti zmizení dítěte. Každý občan tak může unesenému dítěti, potenciálně, zachránit život. Třeba přivoláním policie. V současné době pomáhá v hledání ztracených dětí i již zmiňovaná mobilní aplikace ECHO.

Zdroje informací:

Policie.cz: Pomněnkový den

Nasedite.cz: Mezinárodní den pohřešovaných dětí 25. května připomíná symbolická modrá pomněnka

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články