Ukradený život: Jaycee Dugard strávila osmnáct let v rukou únosce, porodila mu dvě děti

18 let pod zámkem: Jaycee Dugard unesli tátovi před očima, čekalo ji znásilňování a dva porody
Zdroj: Pixabay

Byl to letní den jako každý jiný. Pro jedenáctiletou Jaycee Dugard se však stal noční můrou. Když 10. června 1991 zmizela, policie zůstala zcela bezradná. Trvalo dlouhých 18 let, než se přišlo na to, co se stalo s ubohou Jaycee.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 03. 2023 11:00

Vše se provalilo až v roce 2009, kdy se registrovaný sexuální delikvent Phillip Garrido ukázal na schůzce s probačním důstojníkem se dvěma dcerami a mladou ženou. Ani jednu z dívek nezplodil se svou manželkou Nancy, byly to dcery unesené Jaycee. Po vyčerpávajícím výslechu se ke všemu přiznal.

Únos malé holčičky

Jaycee Lee Dugard se narodila 3. května 1980 a kromě její matky Terry tvořil rodinu ještě otčím Carl Probyn. O 11 let později se všem obrátil život vzhůru nohama. Tehdy, jen pár metrů od domova, unesli malou Jaycee Phillip a Nancy Garridovi. Dle úřadu prokurátora okresu El Dorado byl Phillip již v té době souzený za několik zločinů se sexuální povahou.

V roce 1972 zdrogoval a znásilnil čtrnáctiletou dívku v Contra Cosa. O čtyři roky později v South Lake Tahoe přesvědčil devatenáctiletou dívku, aby k němu nastoupila do auta. Tam ji svázal a znásilnil. V roce 1976 měl zálusk na pětadvacetiletou ženu. Té se ale podařilo utéct a upozornit sousedy. Ještě ten den, jen hodinu po útoku, odvezl na skladiště v Renu další oběť, kterou znásilnil. To mu vyneslo padesát let vězení. Odseděl si však pouze jedenáct let. Prý pro společnost již nepředstavoval žádnou hrozbu...

Únos Jaycee Dugard

Toho rána (10. června 1991) doprovodil Carl Probyn svou jedenáctiletou nevlastní dceru na autobusovou zastávku, která byla jen pár metrů od jejich domu. Pak ze svého dvorku spatřil, jak dva lidé unášejí Jaycee. Ihned sedl na kolo a hnal se za jejich autem, bohužel jim nestačil. Jakmile je ztratil z dohledu, zamířil na nejbližší policejní stanici, kde vše oznámil. Holčičku se bohužel nepodařilo najít. Selhaly vrtulníky, psi i FBI...

Jayceeina matka se s Carlem po několika letech rozešla. Po takové ztrátě nedokázala nadále fungovat v manželství. Možná to bylo kvůli tomu, že ji Carl nedokázal dostatečně utěšit. S postupem času přiznal, že měl být mnohem empatičtější, aby si nezačala myslet, že je mu to jedno.

Život v zajetí

Zatímco úřady pokračovaly v pátrání, Jaycee byla nucena žít ve 273 kilometrů vzdálené kalifornské Antiochii. Garridovi ji přejmenovali na Alissu a započali nekončící sérií znásilnění, která vyústila ve dvě těhotenství.

První dítě měla ve 14, druhé o tři roky později. V obou případech porodila holčičky, a to bez jakékoli lékařské pomoci. „Mám pocit, jako bych se topila. Chci mít kontrolu nad svým životem, jenže on mi to nedovolí. Kolikrát mi ještě může upřít svobodu? Obávám se, že ani nevidí, že jsem jeho vězeň. Proč nemohu mít kontrolu nad svým životem?" poznamenala si zoufalá Jaycee ve svém deníku.

Nový život unesené dívky

Po celou dobu bojovala s osamělostí a depresemi. Cítila se být nemilovaná. Zpočátku přemýšlela nad tím, zda ji její rodina hledá, později už toužila po jakémkoli lidském kontaktu. Celých 18 let žila v polorozpadlé chatrči na dvorku Garridových.

Po osvobození si musela velmi pomalu zvykat na to, že je považována za lidskou bytost. V červenci roku 2011 vydala své paměti pod názvem Ukradený život, kde také uvedla své pochybnosti o schopnosti probačních úředníků. Proč na to nepřišli dříve? Vždyť nebyla schovaná někde pod zemí. A co policie? Snažili se ji vůbec najít, nebo byla jen pouhý údaj ve statistice?

Objevila se také v mnoha televizních pořadech a internetových podcastech, kde hovořila o svém zajetí a cestě k uzdravení.I když se vám přihodí něco tragického, není to konec života. Záleží na tom, jak to vnímáte. Věřím, že každý z nás má svůj klíč ke štěstí, který je potřeba si vzít, ať už je v jakékoli podobě," řekla jednou optimisticky Jaycee.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kidnapping of Jaycee Dugard

Allthatsinteresting.com: A Stolen Life: The Kidnapping Of Jaycee Dugard And Her 18 Years In Captivity

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články