Očistec Abby Hernandez: Devět měsíců strávila v kontejneru, únosce ji pustil jen díky slibu

Devět měsíců v očistci: Čtrnáctiletou Abby Hernandez držel únosce v kontejneru
Zdroj: Pixabay

Abby Hernandez byla skvělá studentka a nadaná atletka. Jen několik dní před patnáctými narozeninami se však po ní slehla zem. I když bylo vedeno rozsáhlé pátrání, musela žít devět měsíců v kontejneru na zahradě svého únosce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 12. 2022 11:00

Pátrání po Abby bylo jedním z největších v historii New Hampshire. Plakáty s její podobiznou byly vyvěšeny doslova na každém rohu. Přesto ji nedokázali najít. Domů se vrátila až poté, co se jí podařilo uniknout. Co se stalo?

Zmizení Abby Hernandez

Abigail Hernandez se narodila 12. října 1998 v Manchesteru v New Hampshire. Lidé ji popisovali jako veselou a příjemnou dívku, které vůbec nevadilo, že žije poněkud jednotvárným způsobem života. Neměla žádný důvod, aby utíkala z domova. Když se 9. října 2013 nevrátila, její matce bylo ihned jasně, že se Abby přihodilo něco zlého.

A intuice ji nezklamala. Dívčin únosce Nathaniel Kibby se zpočátku věnoval jen drobnému padělání bankovek. Únoscem se stal, takříkajíc, ze dne na den. Změnila se také jeho povaha. Stal se velmi agresivním. Kvůli tomu na Abby čekal devítiměsíční očistec.

Nekonečný pobyt v zajetí

Kibby se zbraní v ruce přinutil Abby, aby nastoupila do jeho auta. Vyhrožoval jí rovněž, že pokud ho neposlechne, podřízne jí hrdlo. Poté ji spoutal, okolo hlavy omotal bundu a rozbil mobilní telefon. Po 48 kilometrech se zastavili u únoscova domu v Gorhamu, kde dívku zavedl do temné místnosti. Tam jí zalepil oči páskou, okolo hlavy omotal tričko a nasadil motorkářskou helmu. Pak ji poprvé znásilnil.

„Pamatuji si, že mi hlavou běželo jedno - musíš s tím chlapem spolupracovat. A tak jsem mu říkala, že ho za to nesoudím, každý dělá chyby. Takže když mě pustí, nic neřeknu,” zavzpomínala Abby. Kibby však nebyl její taktice nakloněný. Uvěznil ji ve skladovacím kontejneru, který měl na své zahradě. Tam ji pravidelně zneužíval. Ve svých modlitbách jsem vynechávala slovo amen, nechtěla jsem, aby mne Bůh opustil. To bych pak neměla šanci na přežití,” dodala dívka.

Kibby nakonec Abby dovolil, aby mu pomáhala s tiskem padělaným peněz. Chtěl však pojistku, proto jí obstaral elektrický obojek. „Zkus zakřičet,” vybídl dívku. Když ho poslechla, po pár vteřinách dostala elektrický šok. Ihned zmlkla. A teď víš, jaký to je pocit...” řekl násilník.

Útěk Abby Hernandez

Po devíti měsících strávených v kontejneru Abby stále neznala jméno svého únosce. Jednoho dne jí však přinesl na čtení kuchařku. Na vnitřní straně obalu bylo napsané Nate Kibby. „Kdo je Nate Kibby?" zeptala se ho. „Odkud znáš mé jméno?” vyhrkl překvapený únosce.

V červenci roku 2014 Kibbyho kontaktovala Lauren Munday, se kterou se poznal na internetu. Sdělila mu, že byla zatčena při předávání falešných dolarovek, takže policie již ví, že je vytiskl on. Muž začal ihned likvidovat veškeré možné důkazy, včetně Abby. Ale ne tak, jak si možná myslíte. Když mu slíbila, že ho neudá, vysadil ji necelé dva kilometry od místa únosu. A skutečně. Jeho jméno řekla pouze své matce. Ta poté informovala policii. Kdyby tak neučinila, byl by asi doposud na svobodě.

Po obvinění z únosu se Nathaniel Kibby přiznal k dalším šesti zločinům. Soudce mu uložil trest odnětí svobody v rozmezí 45 až 90 let. A co Abby? Ta si od tohoto traumatického prožitku snaží užívat každý den plnými doušky. To, že žije, již nebere jako samozřejmost.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Girl in the shed: The Kidnapping of Abby Hernandez

Allthatsinteresting.com: How Abby Hernandez Survived Nine Months Trapped Inside Her Kidnapper’s Homemade Prison – Then Escaped

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články