Dnes má svátek Libuše. Jaké jsou nositelky tohoto jména podle hvězd?

Dnes má svátek Libuše. Jaké jsou nositelky tohoto jména podle hvězd?
Zdroj: Showpix

Svátek slaví 10. července. Krásné staročeské jméno Libuše je odvozené od "příjemná, milá". Obdobné jméno je i Liběna. V astrologickém výkladu se jedná o jméno s tvůrčím neklidem. A co dalšího o něm říkají hvězdy?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 10. 07. 2020 07:15

V dávných dobách lidé věřili, že jméno ovlivňuje budoucí život jeho nositele. Výběr jména ovlivňuje i móda, život a společnost kolem nás. Pravdou také je, že astrologický pohled zůstává...

Původ jména Libuše

Ženské křestní jméno Libuše je slovanského původu sahajícího až ke Starým pověstem českým, které odhalují bájnou kněžnu Libuši. Vykládáme je jako ,,příjemná, milá“. Svátek slaví 10. července společně s Amálií, která je její alternativou. Domácí podoby: Libuška, Libuna, Libka, Libča, Liběnka. Jméno Libuše se vyskytuje i v mnoha dalších jazycích. Najdeme je v bulharštině, slovenštině, srbštině, ruštině i ukrajinštině.

Astrologický význam jména

Podle významu jména má silnou, ráznou osobnost a dostatek energie ke zvládání překážek. Její dominantnost může být náročná a jen tak někdo ji nezvládne. Je živá, společenská a záleží jí na názorech druhých lidí. Nenávidí rutinní život a nebojí se zacházet do extrémů. Její osobnost se zkrátka vyznačuje tvůrčím neklidem.

Je romantická, spravedlivá a věrná. Vztahy bere velmi vážně a preferuje ty dlouhodobé. Pro svého muže chce být nejen velkou láskou, ale i dokonalou milenkou. Potřebuje doteky a mezi ty nejintenzivnější patří líbání. Ale rutina se může stát hlavním nepřítelem vztahu. Provokuje ji představivost a potřebuje cítit kontrolu.

Má tendence se stresovat a často se u ní projevují sklony k různým závislostem. Škodlivými návyky ohrožuje své zdraví, ale přesto se ráda staví do pozice poradce. Někdy staví zájmy ostatních před své vlastní.

Jméno podle astrologického znamení

Libuše se hodí k dětem narozeným ve znamení Berana, Kozoroha a Střelce.

Slavné nositelky

Jméno Libuše u nás nosí známá česká herečka a Popelka Libuše Šafránková, česká Angelika Libuše Švormová, česká sportovní střelkyně Libuše Jahodová. Mezi nositelkami najdeme i slavnou volejbalovou hráčku Libuši Šormovou z MS v Rio de Janeiru a Libuši Bělunkovou, českou novinářku a literární kritičku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články