5 faktů o kávě, o kterých jste neměli ani ponětí

Kávě holdují miliony lidí po celém světě.
Káva škodlivá být může, ale museli byste jí vypít hektolitry.Káva může být i lékem nebo vás spíše preventivně chránit před nejrůznějšími chorobami.Káva s mlékem vás neprobudí tak, jako káva černá.Síla kávy závisí na množství vody i kofeinu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kávě holdují miliony lidí po celém světě. Obzvláště jižní národy si bez ní neumějí představit ráno. Málokdo ví, že káva může působit i jako prevence před onemocněním. I proto vám přinášíme 5 faktů o kávě, o kterých jste vůbec netušili.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 02. 2018 15:21

Legenda

Habešský pastevec koz si všiml, že jeho zvířata jsou nějak moc čiperná. Jeho kozy totiž zobaly bobule z neznámého keře, později pojmenovaného jako kávovník. Sám bobule zkusil a zjistil, že má najednou také energie na rozdávání. A tak vznikla káva. Jedná se o legendu, která je časově nezařaditelná.

Káva není škodlivá

Káva škodlivá být může, ale museli byste jí vypít hektolitry. V přiměřeném množství vám káva nic neudělá. Lidem, kteří mají problémy se srdcem, se ale nedoporučuje.

Prevence proti nemocem

Káva může být i lékem nebo vás spíše preventivně chránit před nejrůznějšími chorobami. Například před Parkinsonovou chorobou nebo cukrovkou druhého typu.

Mléko je na nic

Káva s mlékem vás neprobudí tak, jako káva černá. Mléko totiž účinek kofeinu tlumí a káva vás tím pádem tolik neprobere. Nehledě na to, že kombinace kávy a mléka dráždí sliznici a může vám být pekelně špatně.

V espressu je síla

Kávou, která vás nejvíce nakopne, je espresso. Síla kávy závisí na množství vody i kofeinu. Když jeden kávový shot dáme do cafe latte, určitě nás to neprobudí tak, jako jedno malé espresso bez mléka.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články