Vlna veder v Česku: Seznam jídel, která vás vnitřně ochladí!

14. června 2019
Profimedia
Profimedia

Vedra k padnutí – tato slova se v posledních dnech skloňují ve všech pádech. Podle meteorologů bude celé léto velmi horké, teploty mohou atakovat až čtyřicítku. Jak to ale udělat, když se chceme osvěžit a ne padat do mdlob z oběda, kde jsme spořádali svíčkovou se šesti? Velký rádce, co jíst a pít v tropických vedrech.

Jak tyhle dny přežít? Ideálně někde ve stínu a v chládku, s lehkým jídelníčkem a hlavně v klidu. Možná jste také sami na sobě zaznamenali, že se zvyšující se teplotou klesá váš apetit, na teplé večeře chuť nemáte, maximálně do sebe nasoukáte nějakou zeleninu.

Právě tímto způsobem reaguje váš organismus na vyšší teploty. I odborníci doporučují v těchto dnech stravu takovou, která příliš nezatíží trávení. Konzumaci smažených a pečených jídel byste proto měli omezit.

Každý se touží zchladit, jenže pití studených nápojů má paradoxně opačný efekt a začneme se ještě víc potit. Všimněte si, že v zemích, kde mají neustále teplo, pijí často slabý teplý čaj. Ideální jsou také ředěné ovocné šťávy, ovšem kostkami ledu šetřete.

Existuje i řada jídel, která nás dokážou vnitřně ochladit:

1. Jogurty

2. Zelenina: melouny, rajčata, ředkvičky, salát

3. Ovoce: banány, třešně, borůvky

4. Studené polévky (gazpacho)

5. Mořské řasy

6. Fazole mungo

7. Maso – čínská medicína ví, co nám v létě chutná, a proto nezakazuje jíst maso grilované

8. Tzatziki – oblíbené řecké jídlo, které obsahuje velké množství vody

9. Máta – tato bylinka v horku skvěle ochlazuje a osvěžuje

PODÍVEJTE SE NA TY NEJLEPŠÍ LETNÍ SALÁTY, NA KTERÉ OKAMŽITĚ DOSTANETE CHUŤ: