Jak se přestat přejídat (nejen) o Vánocích: Renomovaná fitness koučka radí, jak na to

cukroví
Zdroj: Pixabay.com

Největší obžerství roku klepe na dveře. První kousky cukroví už spokojeně odpočívají v krabici a netrpělivě čekají, zda při příštím projití kolem odoláme nebo naopak. A pak ty vrchovaté mísy bramborového salátu! A masa, klobás i sladkostí…

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 12. 2016 10:57

Letošní Vánoce ale nemusíte protrpět s bolavým břichem z přejedení. Stačí si osvojit dva perfektní triky, vzkazuje fitness koučka Neghar Fonooni.

Krok číslo 1: Jezte jídlo, které vám dělá dobře

„Tato fráze zní jako klišé, ale skutečně jde o to zjistit, které jídlo vám dělá dobře v momentě, když ho jíte, a pár hodin poté,“ vysvětlila Fonooni, jež celosvětově pomáhá ženám ke štěstí a spokojenosti sama se sebou.

Takové jídlo musí splňovat jednu ze dvou podmínek: Za prvé vyživujte tělo a chutná vám, nebo za druhé tělu živiny nedodává, ale neubližuje zdraví (nebolí vás po něm břicho, klouby apod.).

Podle fitness koučky existuje několik otázek, které byste měli sami sobě položit před konzumací jídla či pití. Pomohou vám zjistit, zda to, co se chystáte sníst nebo vypít, splňuje podmínky výše:

1. Shoduje se jídlo či nápoj s tím, co plánuju se svým tělem? (Pokud ano, směle se do něj pusťte!)

2. Pokud ne, budu mít z jeho snědení nebo vypití později výčitky? (Ne? Dopřejte si!)

3. I když se jídlo nebo nápoj neslučuje s mými záměry, dá mi jeho konzumace nějakou cennou zkušenost? (Pokud ne, odmítněte.)

Podle expertky pomůže tento malý dotazník před každým jídlem zamezit obžerství i pozdějším výčitkám. Každé jídlo a nápoj zkonzumujete s plným vědomím následků, které jste schválili. A nezbyde tak místo pro nadávky vůči sobě.

Krok číslo 2: Řiďte se pravidlem první ochutnávky

Zkuste si vybavit ten pocit, když máte na jazyku první sousto vašeho oblíbeného jídla… Extáze? Jistě nepřeháníme. A co druhé, třetí, osmé sousto? Stále stejný požitek? Nebo pokračujete proto, že je na talíři už jen zbytek?

Nemusíte vybílit talíř. Ani vypít pivo až do dna. Před každým soustem si ujasněte, zda vás konzumovaný pokrm těší jako při první ochutnávce, nebo zda ho jíte už jen ze setrvačnosti.

„Pokud se na chvilku zastavíte a ujistíte se, že si to skutečně pořád užíváte, už nikdy nesníte víc, než skutečně chcete,“ říká Fonooni. „Pomalu si začnete uvědomovat, že nemusíte vyčistit talíř, vypít celou lahev nebo slupnout celý kousek koláče. Je to jeden z nejpřirozenějších a nejefektivnějších způsobů, jak se vyhnout přejídání. A lítosti, že jste něco snědli.

Zdroj: Greatist

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články