Tipy pro štíhlou postavu: Jak ze cvičení získat maximum, když chcete zhubnout?

Hot jóga je pro spalování ideální.
Zdroj: Vojtěch Herout
Jóga je vhodná pro skupinová cvičení, ale dá se zvládnout i doma v obýváku. Při józe nejen hubnete, ale podporujete psychiku a protahujete tělo.Cvičte s úsměvem, vše pak půjde snázeProtažení zad, svalů páteře a šikmých břišních svalů: Postavte se na šíři ramen, jednu ruku opřete v bok a za druhou rukou se postupně vytáhněte do úklonu. Setrvejte chvíli v protažení a dokončete oblouk stranou do předklonu a postupným napřimováním páteře se vraťte zpět do stoje. Proveďte na druhou stranu. + 2 fotky+ 3 fotky

Pokud chcete opravdu zhubnout, nemůžete do toho jít napůl. Naposledy jste si hubnutí dávali jako novoroční předsevzetí a podívejte, jak to dopadlo. Teď ale přichází jaro a je nejvyšší čas se do toho pořádně opřít, abyste léto nemuseli trávit doma u větráku.

Petra Járková
Petra Járková 20. 03. 2019 08:00

Vše si pečlivě naplánujte

Na začátku je každý z nás namotivovaný, ale jakmile nejsou po týdnu vidět výsledky, nadšení mnohých upadá.

Ke zdravému a štíhlému tělu nevedou zkratky. Obtížný začátek překonáte nejlépe tak, že si stanovíte několik dílčích cílů, které vás budou postupně posouvat kupředu a motivovat k tomu, abyste pokračovali na cestě k vašemu konečnému cíli. Respektujte celkový proces změny,“ radí trenérka fitness Mgr. Kateřina Hollerová. A dodává: „Vyvarujte se složitostí. Nesnažte se napodobovat krkolomné cviky fitness youtuberů. Nevěřte sacharidovým vlnám. Nehledejte inspiraci u těch, kteří se připravují na závody ve fitness. Pro začátek se zkuste držet několika jednoduchých zásad, jak začít se zdravým životním stylem.“

Změňte stravovací návyky

Začněte tím, že si uděláte přehled o tom, co jíte. „Zapisujte si do telefonu, počítače nebo na papír všechno, co během jednoho týdne sníte a vypijete. Většina mých klientů je svými stravovacími návyky velmi nemile překvapena,“ říká nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová.

V dalším kroku označte potraviny, které podle vás nepatří do zdravého životního stylu zvýrazňovačem a pokuste se omezit jejich konzumaci.

V ideálním případě požádejte o radu nutričního specialistu. Vyvarujete se díky tomu spoustě začátečnických chyb a omylů. Odborník vám pomůže se sestavením jídelníčku, bude na vás dohlížet, motivovat a pomůže vám s nastavením trvale udržitelných vhodných změn,“ radí Bartolomějová.

Začněte se hýbat

Začít sportovat je jednodušší, než si myslíte. Prostě musíte začít!

I když se můžete setkat s tím, že vám trenér doporučí určitý druh sportu na základě jeho zkušeností, neberte to jako dogma,“ říká trenérka Katka Hollerová. Dělejte to, co vás baví.

Někoho baví běh, kolektivní sporty, kruhové tréninky s vlastním tělem, zatímco druhý nedá dopustit na silový trénink v posilovně nebo jízdu na kole. Nenechte se tlačit do něčeho, co dělat nechcete, protože u toho stejně nevydržíte a výsledný efekt se nedostaví,“ vysvětluje Hollerová.

Pokud nevíte, co vás baví, tak zkoušejte všechno možné. Kombinujte. „Dříve či později si pohyb zamilujete a stane se vašim životním stylem, což je vlastně jediná možnost, jak si celoživotně udržet štíhlé tělo a zdravého ducha,“ usmívá se trenérka Katka.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články