Andrea (35): Přítel si myslí, že jsem sobecká. Já ale nechci zahodit kariéru kvůli miminu

Andrea (35): Přítel si myslí, že jsem sobecká. Já ale nechci zahodit kariéru kvůli miminu
Zdroj: Freepik

Pro Andreu je kariéra velmi důležitá. Pracuje v advokátní kanceláři svého otce a firma je pro ni vším. Možná i víc než rodinný život, který jí nabízí současný přítel. Stojí tak před nelehkým rozhodnutím.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 03. 2023 10:00

V životě jsem se ocitla na rozcestí a bojím se odbočit. Nevím totiž, který směr je správný. Přítel David (35) mi dal nůž na krk. Musím se rozhodnout mezi kariérou a rodinným životem. Pro někoho by to možná byla jasná volba. Já bohužel tápu. Moje práce je pro mě nadmíru důležitá a neumím si představit, že se jí vzdám. Současně s tím mám ale ráda i Davida a ani o něj nechci přijít.

Miluji svoji práci

Můj otec vlastní advokátní kancelář, kde už několik let pracuji. Začínala jsem tam jako administrativní výpomoc. Po čase se mi právničina zalíbila natolik, že jsem se rozhodla ji studovat. Nebylo to nic lehkého. Skloubit práci a studium chtělo opravdu silnou vůli. Roky jsem si odpírala soukromý život a veškeré veselí.

Buď jsem seděla nad učením, nebo pomáhala v kanceláři. Táta mi přislíbil, že pokud získám titul, nechá mě vést část agendy. To byl pomyslný buřtík, za kterým jsem běžela. Když jsem dostudovala, táta svému slibu dostál. Dělal mi mentora a pomohl mi se do všeho dostat. A já svoji práci začala milovat.

V kanceláři jsem trávila klidně i 14 hodin denně a kolikrát zapínala počítač ještě doma. I když mi to přítel David přál, často jsem slýchávala, že na něj nemám čas. Musela jsem najet na režim, v němž víkendy byly jen naše. Odjížděli jsme na chalupu, kam měl můj počítač přísný zákaz vstupu. Myslela jsem si, že to takhle Davidovi bude stačit.

Přítel mi dal nůž na krk

Je pravdou, že v týdnu skoro nikam nechodíme. Když přijdu v osm večer domů, už se mi nikam nechce. Většinou se stejně ještě hrabu v papírech a řeším s tátou nějaký případ. Soukromý život nemám, ale nevadí mi to. Náplň své práce zbožňuji natolik, že kdyby to šlo, pracuji od rána do večera. To se Davidovi samozřejmě nelíbí.

Už před třemi lety začal mluvit o dětech. To jsem musela jednoznačně zamítnout. Důvodem nebylo nic jiného než moje kariéra. Řekla jsem Davidovi, aby mi dal čas. Tři roky trpělivě čekal, až se něco změní. A teď na mě znovu udeřil. Dal mi nůž na krk. ,,Chci rodinu,“ začal nedávno. ,,Už jsem čekal dost dlouho. Budeš si muset vybrat,“ pronesl a měl tím na mysli moji práci.

Jasně mi řekl, že pokud budu mít i do budoucna kariéru na prvním místě, odejde. Já se sice zalekla, ale ne natolik, abych hned toužila být těhotná. Opětovaně jsem se mu snažila vysvětlit, že dítě moji kariéru pohřbí. Nemohla bych s ním dělat to, co dělám. To vím zcela jistě. Můj obor vyžaduje disciplínu a neustálé učení.

Musím se rozhodnout

David už se ale tak lehce obalamutit nedá. Poukazuje na náš věk a na potřebu náš vztah posunout. A já někde hodně hluboko v sobě cítím, že má pravdu. Bohužel asi nemám chuť tomu hlasu naslouchat. Neumím si představit, že právničinu vyměním za plenky a dudlík. Prostě to nejde.

Vím, že pokud se rozhodnu pro kariéru, David odejde. Pokud to bude obráceně a vyhovím mu, nebudu šťastná. To jsem jenom v práci, ve svém živlu. Mrzí mě, že se mnou ztrácel tolik času, ale já to teď všechno prostě nezahodím. Nejde to…

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články