Klára (31): Pro manžela je nejdůležitější práce a úspěch. Takhle jsem si náš rodinný život nepředstavovala

Klára (31): Pro manžela je nejdůležitější práce a úspěch. Takhle jsem si náš rodinný život nepředstavovala
Zdroj: Unsplash

Klára nechtěla zakládat rodinu dřív, než dosáhne vysněné kariéry. Její manžel Kryštof ale tak naléhal a sliboval, jak jí bude pomáhat, až se nechala přemluvit. Narodila se jim dvojčata, která jí dávají pěkně zabrat. A Kryštof? Ten doma moc času netráví, místo toho se věnuje kariéře...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 25. 02. 2023 10:00

Když jsem se Kryštofem (40) nechala uvrtat do založení rodiny, počítala jsem s tím, že přiloží ruku k dílu. On ale udělal přesný opak. Dostal možnost pracovat na své kariéře a teď je pryč od nevidím do nevidím. O rodinném životě se nedá mluvit. Pro něj je totiž na prvním místě práce.

Manžel mě uvrtal do založení rodiny

Neměla jsem v plánu rodit dřív jak v pětatřiceti letech. Důvodem byla moje kariéra. Měla jsem na dosah ruky vysoký post. Stačilo, abych dokázala vedení, že na to mám. Zrovna v tom čase začal Kryštof usilovat o založení rodiny. Vyvíjel na mě neskutečný nátlak. Možná i proto, že je starší než já. A měl strach, že mu ujede vlak.

I když jsem se snažila založení rodiny oddalovat, nakonec se mi to nepodařilo. Kryštof mi totiž tak skvěle mazal med kolem pusy, až jsem ustoupila. Jen pro zajímavost, sliboval, že mi s dítětem pomůže. Byl konkrétní i v tom, že bude klidně v noci vstávat, nebo uspávat, kdyby toho na mě bylo moc.

Když to tak říkal, nabyla jsem dojmu, že se možná nemusím vzdát svého snu, že to v práci někam dotáhnu. A tak jsem dala dítěti zelenou. K mému překvapení jsem otěhotněla už čtyři měsíce po vysazení antikoncepce. Kryštof dával najevo radost a já se na ten nový život vlastně začínala i těšit.

Jeho sliby se vytratily

Když nám gynekolog oznámil, že čekáme dvojčata, jemně mi zatrnulo. „Vidíš, tak to budeme mít při jednom,“ zlehčoval situaci manžel. A tak jsme všechno nakoupili dvakrát. Porod se neúprosně blížil a já se začala trochu bát. Mít jedno dítě jsem si ještě uměla představit, ale dvě?

Po narození kluků jsem nevěděla, kde mi hlava stojí. Doma byl chaos, jeden plakal přes druhého a já byla ráda, že si dojdu na toaletu. První měsíce jsem vlastně dělala pořád to samé dokola - kojení, přebalování a vycházky s kočárkem. Doma se mi hromadila práce, někdy tam nebylo ani k hnutí.

Manželova slova, že mi bude pomáhat, byla zapomenuta. Odjížděl brzy ráno a vracel se s večerem. Povětšinou ještě zapínal počítač a do noci pracoval. Žádná pomoc z jeho strany nepřicházela. A to platí i dnes, kdy už je klukům rok. Kryštof totiž dostal možnost kariérního postupu a chytnul se toho všema deseti. Veškerou energii poslední rok investoval do práce. Do svého růstu a úspěchu...

Manžel se zachoval jako pokrytec

A díky tomu dosáhl svého. V práci povýšil, má pod sebou lidi a náramně si to užívá. Co se děje doma, to je mu celkem jedno. Nic ho nezajímá. Ani to, co už kluci umí nebo jak se cítím já. Vidíme se sotva pár minut. A to poslouchám jen jeho. Vykládá mi o práci, o tom, co se mu podařilo a kam zase pojede.

Cítím se hrozně. Mít rodinu byl především jeho nápad. Já se obětovala na úkor své kariéry, on se zachoval jako ten největší pokrytec. Zajímalo by mě, jestli to byl celou dobu jeho plán. Já si asi ani nechci stěžovat, protože mi to k ničemu nebude. Moje kariéra je pasé. Raduji se z kluků a z toho, že jsou zdraví. Jen škoda, že tátu vlastně neznají.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články