Apolena (32): Manžel mi řekl, že dokud nebudu vydělávat jako on, musím ho poslouchat

Apolena (32): Manžel mi řekl, že dokud nebudu vydělávat jako on, musím ho poslouchat
Zdroj: Pixabay

Apolena se ocitla ve velmi složité situaci. Manžel jí dává najevo, kdo je doma pánem. On, jakožto živitel rodiny, si myslí, že může určovat pravidla. Apoleně s ničím nepomůže a vše měří podle peněz.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 04. 2022 10:00

Někde během našeho manželství se něco pokazilo a já teď musím trpět. Vráťa (40) mě začal hodnotit podle toho, kolik nosím domů peněz. Když mi řekl, že dokud nebudu vydělávat jako on, budu poslouchat, položilo mě to. Nikdy totiž nebudu brát tak moc.

Vzala jsem si bohatého muže

Už když jsme se seznámili, věděla o jsem o Vráťovi, že si potrpí na peníze. Nosil všechno značkové, měl luxusní hodinky a drahé auto. Díky němu jsem se podívala na místa, která jsem do té chvíle znala z mapy. Svého času mu nevadilo, že většinu věcí platí jen on. Měl na to prostředky a nikdy nedal najevo, že mu to vadí.

Po svatbě to tak fungovalo ještě několik let. Zásadní změna přišla v době, kdy jsem šla na mateřskou dovolenou s Bořkem. Tři roky doma jsem si užila. Během nich byl Vráťa jediným živitelem rodiny. Jinak to ani nešlo, já bych z rodičáku jen těžko něco poplatila. Když nastal čas, abych se vrátila do práce, musela jsem si najít novou.

Zaměstnavatel mi ve všem vyšel vstříc. Jen peníze trochu vázly. Nedostala jsem se ani zdaleka na sumu, co jsem brala před porodem. Byla to daň za zkrácený úvazek. Někdo totiž musel syna vyzvedávat ze školky. Když mi přišla první výplata, bylo patrné, že z toho nevyjdu. A budu nucena obrátit se na Vráťu.

Po mém nástupu do práce se změnil

Párkrát mi poslal něco na účet, ale jednoho dne začal brblat. „Tak si najdi pořádnou práci, ne?" rýpnul do mě. „To bych mohla. Takže ty budeš Bořka ráno vozit a odpoledne vyzvedávat? Pokud ano, pak mohu někde vzít hlavní pracovní poměr," pronesla jsem. Na to žádná odpověď nepřišla. Vráťovo chování se ale začalo měnit.

Začal vyžadovat každodenní teplé večeře a obědy do práce. Permanentně uklizený barák a pořád plnou lednici. Povlečení chtěl mít čisté snad co tři dny. Měla jsem co dělat, abych to všechno stíhala. Šest hodin v práci, pak pro syna a s ním nakoupit, nebo na hřiště. Začala jsem se motat v kolotoči práce, dítě a domácnost.

Když už toho na mě bylo moc, požádala jsem Vráťu o pomoc. „Mohl bys zítra uvařit ty?" požádala jsem ho večer. „Já? To myslíš vážně?" řekl poněkud povýšeně. „Já, milá zlatá, chodím do práce," uzemnil mě. „A já snad do práce nechodím?" ohradila jsem se. „Těch pár hodin co děláš, že děláš? Tomu říkáš práce?" vysmál se mi.

Manžel mezi námi dělá rozdíly kvůli penězům

„Dělám sice na zkrácený úvazek, ale další práci mám doma. Kolem Bořka a baráku," hájila jsem se. „Zkrátka a dobře, já začnu vařit, až ty začneš vydělávat tolik co já. Pak si teprve budeme rovni,“ dodal a já si připadala jako nicka. „Takže o to tady jde. O peníze?" vycítila jsem svoji pozici. „Přesně tak. Já nás živím, takže já budu říkat, jak to tady bude fungovat," řekl vítězoslavně.

„Já ale nikdy nebudu brát tolik. To přece víš," doufala v pochopení. „No, pak ti nezbývá nic jiného, než dělat to, co chci já," řekl a požádal o pivo z lednice. Vřela ve mně krev. Nikdy takový nebyl. Peněz má jako želez, takže nevím, o co mu skutečně jde. Musím dál šlapat jako hodinky a nic nechtít. Nesmím ani hlesnout, že jsem unavená. Podle něj se totiž zrovna dvakrát nepředřu. Teď se kvůli němu cítím jako totální nula.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články