Bohumila (65): Chytla jsem druhý dech. Ovšem ne tak, jak by se dalo očekávat

Bohumila (65): Chytla jsem druhý dech. Ovšem ne tak, jak by se dalo očekávat
Zdroj: Freepik

Bohumila je ve věku, kdy se od ní očekává, že bude jen sedět a "čekat na smrt". Ona ale po boku mladšího muže rozkvetla. Jejich největší vášní je turistika a výšlapy na vrcholky hor. Dokonce se jí díky tomu podařilo spojit celou rodinu, která se po letech nicnedělání konečně rozhýbala.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 05. 2022 10:00

Mnoho lidí se v mém věku chystá do hrobu. To není můj případ. Život mi nachystal moc pěkné stáří. Po seznámení s mladším Martinem (60) jsem chytla druhý dech. A věřím, že dokážu nemožné. Mám energie na rozdávání. Moje rodina z toho sice ze začátku nebyla nadšená, ale myslím si, že mi jednoho dne poděkují.

Na stará kolena jsem chytla druhý dech

Před pár lety to vypadalo, že umřu sama se svým kocourem Luciferem. Manžel mě opustil kvůli mladší ženě a já už nikoho hledat nechtěla. Jistý čas jsem byla zapšklá babizna, která se jen tak neusměje. Moje dvě dcery z toho byly na prášky. Snažily se ze všech sil, aby mě vrátily mezi lidi. Pořád mě někam tahaly, nebo mi vnucovaly svoje vnoučata.

Z letargie mě nakonec dostal o pár let mladší Martin. Celý život aktivně sportoval a nehodlal s tím přestat ani v šedesáti. Měl už sice svoje limity, ale dokázal se tomu přizpůsobit. Když mě poprvé vytáhl na menší výšlap, byla jsem štěstím bez sebe. Šli jsme na Lovoš, kde je překrásný výhled na České středohoří.

Sice jsem si musela nahoře hodinu oddechnout, ale cítila jsem, jak se mi do krve vyplavují endorfiny. Bylo to něco, co jsem potřebovala. Začali jsme s Martinem jezdit pravidelně. Dali jsme si cíl, že vylezeme na každý kopec v Českém středohoří. Jednou jsem nabídla dceři Lucii, aby mi s sebou dala vnuka Davida (10), který potřeboval pohyb jako sůl.

Začala jsem ke sportu nutit i svoji rodinu

Vydali jsme se na Milešovku a já se nestačila divit, jak je ten kluk líný. Lucce jsem to večer pěkně vytmavila a rozhodla za ni, že vnuk bude jezdit s námi, aby se víc hýbal a shodil nějaké to kilo. David sice brblal, ale po pár výšlapech se mu to také zalíbilo. Příště s sebou vzal i zavalitějšího bratra Matěje (12).

S Martinem jsme si z turistiky udělali vášeň, která i přes náš vysoký věk stále kvete. Dcery z toho byly ze začátku v šoku a měly strach o moje zdraví. To bylo pořád samé: „Mami, už bys na sebe měla být opatrná a nelézt někde po horách..." Poučovaly mě dvě ženy, které od rána do večera sedí v kanceláři a všude jezdí autem.

Spiklenecky jsem se s vnuky domluvila, že vytáhneme i Lucku s manželem, aby pochopili, proč mě to baví. Kdybyste Lucku viděli, když se dostala na vrchol Sedla. Funěla, jako kdyby běžela maraton. Myslím, že i nadávala, že tohle nemá zapotřebí. A slibovala, že to bylo poprvé a naposledy, co s námi jela. Musela jsem se tomu smát.

Sport spojil naši rodinu

Já, bába v letech, mám větší fyzičku než čtyřicetiletá ženská. Lucie nakonec prozřela a po čase našla v turistice zalíbení. Z kluků se stali vysportovaní matadoři, kteří nevynechají žádnou možnost jet s námi a šlapat po horách. Místo toho, abych jim k narozeninám kupovala videohry, dostávají ode mě výbavu na turistiku.

Musím uznat, že nebýt Martina, těžko říct, kde bych dneska byla. Přemýšlet o tom ale nemusím. Díky němu se celá moje rodina dostala do skvělé kondice. Budu po horách lézt tak dlouho, jak to jen zdraví dovolí. Tak neváhejte a klidně nás následujte.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články