Dagmar (54): Dcera utekla a nechala nám na krku své dítě. Nikdy v životě jí to neodpustím

Dagmar (54): Dcera utekla a nechala nám na krku své dítě. Nikdy v životě jí to neodpustím
Zdroj: Freepik

Dagmar se i s manželem stará o vnučku, kterou jejich dcera Kateřina beze slov opustila. Katka byla vždycky problémová, ale to, že se zřekla svého dítěte, je pro Dagmar nepochopitelné. Nikdy jí to neodpustí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 06. 2022 07:00

Naše dcera Kateřina (20) nám připravila tolik starostí, že ani nevím, jestli to ví. Udělala něco, co se jí nedá odpustit. Nechala nám na krku své dítě a zdrhla bůh ví kam. Vnučku Liběnku (1) nade vše miluji, ale zlost na vlastní dítě to nezmění. Mám také pocit, že jsem jako matka selhala.

Dcera se odmala vymykala kontrole

Už když byla Kačka malé dítě, chvíli neposeděla. Dělala pořád nějaké lumpárny. Manžel Vlasta (55) si z toho dělal srandu, že snad měla být klukem. Ve školce ubližovala kamarádům a já musela ustavičně od učitelky poslouchat, ať Kačce domluvíme. Na základní škole byl chvíli klid. Jakmile přešla na druhý stupeň, začaly větší problémy.

Dcera neuznávala autoritu a učitelé ji nesnášeli. Byla na ně drzá a vždycky musela mít pravdu. Když dostala dvojku z chování, byl to pro nás vykřičník, že je třeba začít něco dělat. Jenže Katka se zcela vymykala kontrole. V deváté třídě začala dokonce chodit za školu a tahat se s podivnou partou. Tehdy jsem na ni tvrdě udeřila.

S nástupem na střední školu se zdálo, že se uklidnila a vzala rozum do hrsti. Jenže ne na dlouho. Během druháku se nám začala měnit před očima. Dál chodila za školu a bůh ví, co dělala. Ve třeťáku to bylo poprvé, co nám ji pomáhala hledat policie. Tři dny se nevrátila domů. Našli jsme ji v nějakém doupěti. S manželem jsme dostali strach, co nás všechno ještě čeká.

Dcera otěhotněla příliš mladá

Aby Kačka pochopila, že už to přehání, vyhrožovali jsme jí kde čím. Nápravným zařízením, pasťákem či vyhazovem z baráku. Ničeho z toho se nelekla. Před maturitou dokonce utekla na několik týdnů. Když se vrátila, požádala o pomoc. Byla totiž těhotná. Slíbila, že se bude snažit, ale že potřebuje pomoc. Bylo jasné, že ji v tom nemůžeme nechat.

Doma se nastavila pravidla, která kupodivu dodržovala. Ve škole nám vyšli vstříc a Katka mohla dostudovat. Když donesla domů maturitní vysvědčení, doufala jsem, že to nejhorší je za námi. Do porodu byla Katka jako vyměněná. Když přišla Liběnka na svět, naše životy se otočily o sto osmdesát stupňů.

Já šla na částečný úvazek, abych dceři pomohla. První tři měsíce po narození vnučky jsme si sahali na dno. Katce se rozbouřily hormony a upadala do depresí. Často se vyjadřovala tak, že to dítě nesnáší a neměla si ho nechávat. Nedokázala k dceři citově přilnout. Čím dál častěji od ní utíkala, až se jednoho dne nevrátila.

Dcera nám nechala své dítě a utekla

Po těch zkušenostech jsme si mysleli, že je to zase jeden z těch útěků na měsíc. Jenže tentokrát to bylo jiné. O dva měsíce později nám přišel dopis, ve kterém stálo, že už se nikdy nevrátí. Když jsem četla řádky o tom, že nechce být mámou, rvalo mi to srdce. S Vlastou jsme zažádali o opatrovnictví malé Liběnky.

Není to lehké. Už jsme staří na výchovu malého dítěte, ale copak ji můžeme dát pryč? Nikdy. Jen se bojím, že ji vychovám stejně špatně jako Katku. Určitě jsme museli někde udělat chybu, když nás opustilo vlastní dítě. A o to své se odmítá postarat. Kdybych se teď s Katkou setkala, vlastně ani nevím, co bych jí řekla. Asi to, jak moc nám všem ublížila.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články