Dita (32): Máma mi hrozně ublížila. Když mi byly dva roky, opustila rodinu, aby si splnila své sny

Dita (32): Máma mi hrozně ublížila. Když mi byly dva roky, opustila rodinu, aby si splnila své sny
Zdroj: Unsplash

Být matkou není lehké. Některé ženy to zvládnou, jiné raději utečou. Ditu její maminka opustila a nechala všechno na otci. Dala raději přednost sobě a svému životu...

Natálie Volfová
Natálie Volfová 17. 07. 2023 07:00

Čekám svoje první dítě a mámin postoj chápu ještě méně. Když mi byly dva roky, odešla od nás. Opustila mě a o všechno se musel postarat táta.

Nechápala jsem důvod mámina odchodu

Celé dětství jsem to jí měla za zlé. Proč mě opustila? Co jsem udělala tak strašného, že už se mnou nechce být? Bylo mi z toho smutno a měla jsem velké psychické problémy. To, že byla příliš mladá, když jsem se narodila, ji nijak neomlouvá. Táta byl taky mladý, ale dokázal převzít zodpovědnost.

Ona to nedokázala. Odjela do zahraničí a řekla nám, že si chce plnit vlastní sny. Nechtěla zůstat doma s koulí na noze. Tím samozřejmě myslela mě. Bylo mi hrozně, když jsem se to dozvěděla. Ani dárky, které mi posílala k narozeninám, na tom nic nezměnily. Pořád jsem jí to vyčítala.

V pubertě jsem chtěla být jako ona

Názor jsem změnila až v pubertě. Trochu jsem chápala, proč to udělala. Z mámy se stala úspěšná podnikatelka a světoběžnice. Byla prostě na úrovni, chodila elegantně oblečená, mluvila několika cizími jazyky... Tehdy jsem si říkala, že přesně taková chci jednou být.

Dokonce jsme se i víc vídaly. Bylo to hezké, na prázdniny mě zvala k sobě domů do Španělska a já byla naprosto nadšená, že s ní můžu trávit tolik času. Vůbec poprvé jsme si začaly být blízké.

Moje máma je hrozně sobecká

Teď jsem v sedmém měsíci těhotenství a čekám prvního potomka. A znovu přehodnocuji svůj vztah k mámě. Nedokážu si představit, že bych svoje dítě opustila, jako to udělala ona. Vzpomínám si na to, jak jsem byla jako malá nešťastná, když jiné děti vyzvedávaly ze školky jejich mámy. Ta moje se nikdy neukázala.

Vzpomínám si na všechno zlé, co mi způsobila tím, že mě opustila. Stydím se za to, jak povrchní jsem byla v pubertě. I za to, že jsem jí všechno odpustila. Nejhorší je, že se mi máma nikdy neomluvila. Dodnes si myslí, že udělala správnou věc, když se věnovala jenom sobě a svým snům. Bojím se, že omluvu od ní čekat nemůžu. Náš vztah už nejde napravit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články