Tereza (47): Bojím se, že ztrácím svou dceru. V pubertě si začala víc rozumět s tátou, dokonce jí povolil tetování

Tereza (47): Bojím se, že ztrácím svou dceru. V pubertě si začala víc rozumět s tátou, dokonce jí povolil tetování
Zdroj: Unsplash

Tereza to doma nemá jednoduché. Dospívající dcera se shlédla v tátovi, ten využil situace a tráví s ní spoustu času. Tereza si připadá odstrčená a čeká, kdy tato fáze přejde.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 24. 06. 2023 07:00

Někdy mám pocit, že mě má Kristýnka (16) doma jako nutné zlo. Plní moje příkazy a obrací oči v sloup, když slyší moje názory. S tátou to má jinak. Klidně si zajdou do kina nebo na koncert a bez ustání se něčemu smějí. Ale mě z toho vynechávají...

S dcerou už si nerozumím

Kristýna je jedináček, proto jsme snažili moc ji nerozmazlit. Řekla bych, že jsme ji vychovali úspěšně, ale člověk nikdy neví, co přijde s pubertou. Zpočátku jsem si myslela, že u nás bude klid. Dcera se mi svěřovala, vše se mnou řešila a do hodně věcí si nechala mluvit. S příchodem patnáctky se to změnilo.

Dříve si ode mě půjčovala oblečení a poslouchala moje filozofické výklady, nyní nespokojeně kroutí hlavou, když si něco obléknu. A co můj názor, co trapas... Jistě, tohle asi zažívá většina rodičů. Jen mě udivuje, že si dcera náhle našla cestu k otci. Dříve to tak nebylo.

Můj manžel Mirek (48) je pochopitelně rád a dceřinu pozornost si užívá, někdy ale na úkor mě. Když jsem Kristýně nepovolila rockový koncert, Mirek tam s ní a jejími kamarádkami vyrazil a ještě je rozvezl domů. Na horory chodí ti dva zásadně spolu. Pak mě straší děsivými historkami a smějí se mojí bojácné povaze. Jejich smích mě občas vyloženě irituje. Umím si ze sebe dělat legraci, ale nesmí to být neustále.

Každý den si musím opakovat, že je to jen fáze

Mirek má od mládí tetování na rameni. Doma nedávno došlo na hádku, zda dceři povolit jedno malé tetování. Jsem zásadně proti. Ti dva stejně spolu zašli do tetovacího salónu, výsledkem je naprosto nadšená dcera zbožňující svého otce a malý obrázek na její levé lopatce.

No jasně, táta mi to povolil, je v pohodě. Máma šílí, je to děsná sucharka. Nechápu, jak se mohli dát dohromady...“ říkala Kristýna kamarádce do telefonu, když jsem zrovna šla kolem jejího pokoje. Musela jsem se na chvíli zavřít na záchodě a rozdýchat to. Zlost jsem si pak vylila na manželovi.

Ty to nechápeš, čím víc jí dáváš, tím víc mě nesnáší! Náš vztah je zásadní na celej život, tak mi ji neber!“ řekla jsem mu v slzách. „Ty zas nechápeš mě. Já s ní měl srandičky, když byla úplně malá. A pak to skončilo. Teď si s ní buduju vztah na celý život zase já. Musíš to respektovat. Nebo nebuď takovej suchar,“ dorazil mě.

Začala jsem jednat

Ani ne za týden jsem přišla domů s tetováním, po kterém jsem vždy tajně toužila. Oba jen nevěřícně zírali. Večeři nedostali, protože jsem vyrážela s kamarádkou ven. A Kristýna si musela dlouho připravovaný referát dodělat sama. Byla zvyklá na mou pomoc absolutně ve všem.

Nebudu už suchar, ale nebudu ani snaživá matka, co hlídá dostatečný spánek, cukr ve stravě a úkoly do školy. Za to mě nikdy nikdo nepochválil. Doufám, že Kristýna jednou najde správný balanc a bude si vážit nás obou...

Další příběhy ze života

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články