Miroslava (57): Dcera si pořídila dítě, ale pořád mi ho dává na hlídání. Podle mě ještě není zralá na mateřství

Miroslava (57): Dcera si pořídila dítě, ale pořád mi ho dává na hlídání. Podle mě ještě není zralá na mateřství
Zdroj: Freepik

Mateřství je závažné rozhodnutí, které změní život nejen partnerům, ale i jejich okolí. Paní Miroslava se moc těšila na první vnouče. To ale netušila, co ji bude čekat. Dcera Justýna jí totiž vnuka stále dává na hlídání, aby se mohla jít bavit.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 12. 06. 2023 07:00

Toníkovi budou za měsíc dva roky. Je to úžasný malý klučina a já jsem neskutečně šťastná, že ho mám. Přesto mi přijde, že ho hlídám až moc často. Justýna (25) ho měla na můj vkus příliš brzo. 

Dcera se na miminko hrozně těšila 

Když nám oznámila, že se svým dlouholetým přítelem Patrikem (27) čeká dítě, nevěřila jsem vlastním uším. Měla jsem pocit, že Justýna děti nechce. Než jí bylo dvacet, řekla mi, že děti nikdy mít nebude. „Chci se bavit a cestovat. Nemám zájem uvázat si na nohu kouli v podobě dítěte,“ oznámila mi tenkrát. 

Nezazlívala jsem jí to, byla příliš mladá. Ještě stokrát může změnit názor. A ona ho doopravdy změnila. Během těhotenství vypadala opravdu šťastně a na miminko se těšila. Patrik jí byl oporou a já už se nemohla dočkat nového člena rodiny. 

Nastěhovali se k nám 

Když se Toník narodil, všechno vypadalo skvěle. Justýna, Toník i Patrik se nastěhovali k nám do domu. Justýnka si přála, abych jí v začátcích pomáhala. A já jsem byla jedině pro. Ráda si vnoučka užiji každý den. Toník byl úžasné miminko.

Neuběhl ani měsíc a já ho hlídala poprvé. Justýna mě poprosila, že by chtěla jít s kamarádkami ven, aby přišla na jiné myšlenky. Souhlasila jsem a těšilo mě, že bude mít fajn večer. Druhý den byla jako vyměněná, usmívala se, vypadala odpočatě a bylo na ní znát, že jí volno opravdu prospělo. I jí asi přišlo, že si to užila. Od té doby vyžadovala volno pravidelně. 

Dcera nechápe, že je něco špatně 

Chodila na koncerty, do divadel, na party s kamarády a do klubů. Skoro každý pátek měla nějakou akci a mně nechávala Toníka na hlídání. Nedávno dokonce s partnerem odjeli na týden do Chorvatska, zatímco já s mužem jsme měli Toníka na starosti.

Najednou je toho na mě moc. Chodím stále do práce a navíc se musím starat o vnuka. Jsem z toho už vážně unavená, ale Justýna nevidí, že by bylo něco špatně. Jen mě dál žádá o hlídání a užívá si života. O sraz s kamarády prostě nemůže přijít. Z mého pohledu je Justýna ještě nevyzrálá a příliš nezodpovědná na to, aby vychovávala dítě. Ráda bych, aby si uvědomila, že dítě je závazek, který nemůže jen tak odložit.

Další příběhy ze života

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články