Lenka (45): Dcera se začala chovat divně, mám o ni strach. Co když ji někdo zneužívá?

Lenka (45): Dcera se začala chovat divně, mám o ni strach. Co když ji někdo zneužívá?
Zdroj: Freepik

Strach o vlastní dítě není ničím neobvyklým. Každý rodič ho zažil. Otázkou je, co jsme schopni udělat, aby tento strach zmizel. Paní Lenka se snaží zjistit, co stojí za změnou chování její dcery. Může jí kvůli tomu narušit soukromí?

Natálie Volfová
Natálie Volfová 24. 04. 2023 10:00

Moje dcera Nikoleta (13) se poslední dobou chová velmi zvláštně. Není ve své kůži. Myslím si, že ji dobře znám, takže vím, že se něco děje. A mám takový pocit, že Nikoleta prožívá něco velmi závažného.

Dcera se náhle změnila

Nikoleta byla vždy usměvavá a velmi upovídaná dívka. Málokdy se stalo, že by neměla co říct. Je velmi extrovertní a je ráda středem pozornosti. Poslední měsíc se ale najednou změnila. Je mrzutá, neustále naštvaná a podrážděná. Odmítá se se mnou bavit. Když jsem se jí zeptala, jestli se stalo něco ve škole, jen mi odsekla.

Nerozumím této náhlé změně. Bojím se, že je za tím něco závažného, ale nemám šanci to z ní dostat. Dřív jsme se bavily o všem, svěřovala se mi se strastmi, i s tím, kdo se jí líbí. Teď mám problém z ní dostat třeba jen pozdrav. A už vůbec mi neříká, jak se měla ve škole.

Kamarádčin příběh mě vyděsil

Před pár dny jsem se se svým problémem svěřovala kamarádkám. Braly to velmi vážně a ihned se snažily přijít s nápady, jak mi s Nikolkou pomoci. Jedna vytáhla ošklivou historku. „Mám kamarádku a její dcera si dopisovala s pedofilem. Posílal jí svoje nahé fotky a neustále ji lákal k sobě domů. Kamarádce trvalo dlouho, než zjistila, co se děje,“ řekla mi Marie (46).

Její historka ve mně dlouho rezonovala. Co když se Nikoletě stalo něco podobného? Co když ji na internetu obtěžuje nějaký pedofil, vyhrožuje jí a snaží se ji dostat k sobě domů? Vyděsilo mě to a celou noc jsem kvůli tomu nemohla spát.

Musím jí kouknout do mobilu

Neustále na to myslím. Na internetu se může stát cokoliv a tohle je jedna z možností. Rozhodla jsem se jednat. Když z Nikolety nic nedostanu, musím se jí podívat na mobil. Tam to všechno bude.

Chápu, že je to narušení jejího soukromí. Ale co když se děje něco opravdu závažného? Bojím se, že když nebudu reagovat rychle, může se stát něco hodně špatného. Musím se odhodlat a prohledat jí mobil. Když tam nic nebude, bude to jedině dobře. A když něco najdu, aspoň to budu moc řešit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články