Luboš (44): Manželka trpí depresemi. Ale místo toho, aby šla za mnou, řeší to s cizími lidmi na internetu

Luboš (44): Manželka trpí depresemi. Ale místo toho, aby šla za mnou, řeší to s cizími lidmi na internetu
Zdroj: Freepik

Luboš nepoznal, že se s jeho ženou něco děje. Štěpánka seděla každý večer u počítače a řešila tam svoje problémy. Přišel na to zcela náhodou. Zajímalo ho, proč se mu Štěpánka nikdy nesvěřila. Dozvěděl se, že když ho potřebuje, tak tu pro ni není...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 11. 2022 13:00

Když s někým žijete víc jak patnáct let, máte za to, že si důvěřujete a můžete se svěřit jeden druhému. Já jsem však nedávno zjistil, že jsem se mýlil. Moje manželka Štěpánka (42) se svěřuje se svými problémy na internetovém fóru. Když jsem se zeptal, proč nešla za mnou, řekla, že bych jí nerozuměl.

Manželka trávila hodně času u počítače

Ještě tak před pěti lety by za mnou Štěpánka přišla a řekla, že ji něco trápí. Jenže za poslední roky se mezi námi něco změnilo a ona usoudila, že by mě její problémy nezajímaly. A tak se začala svěřovat na různých diskusních fórech. Když posledních několik měsíců trávila po večerech hodně času u počítače, nenapadlo mě, co ve skutečnosti dělá.

Vždycky mi řekla, že si hledá informace ke cvičení, nebo že zkrátka brouzdá internetovým světem. Nepátral jsem, zda je to pravda. Já jí prostě věřil. Občas mi přišla divná. Moc nemluvila a když jsem ji u počítače vyrušil, hned po mě startovala.

„Trápí tě něco?" zajímal jsem se. Doufám, že víš, že kdyby tě něco trápilo, můžeš přijít za mnou," připomínal jsem jí často. Pokaždé mě odbyla, že je všechno v pohodě, tak ať se nestarám. Tak jsem se nestaral a věřil, že kdyby něco bylo, přijde za mnou.

Manželka se se svými problémy svěřuje na internetu

Minulý měsíc jsem odhalil, co u toho počítače ve skutečnosti dělá. Zrovna u něj seděla a zadumaně něco psala, když jí ve vedlejší místnosti zazvonil telefon. Nechala počítač počítačem a šla ho zvednout. Já jsem proklouzl do pokoje a podíval se, co dělá. A zjistil jsem nečekané. Psala o svých problémech na nějaké fórum.

Psala o tom, jak není šťastná, jak jí nikdo nerozumí a že neví, jak z toho ven. V tu chvíli jsem neřešil, že mě u toho pravděpodobně chytne. Snažil jsem se přečíst co nejvíc. Co tady děláš? Proč si to čteš? To není tvoje věc!" křičela a běžela ke mně. Není moje věc? Píšeš tady o nás, ne?" bránil jsem se. „To bys nepochopil," kroutila hlavou.

„Co bych nepochopil? Co to má celé znamenat?" zuřil jsem. Vidíš? Proto se ti nesvěřuji, protože hned vyvádíš," dodala a vyhnala mě z pokoje. Trvalo mi hezkou chvíli, než mě přešel vztek. Když jsem za ní šel s omluvou, plakala v pokoji. Proč jsi mi neřekla, že tě něco trápí?" řekl jsem tiše a přisedl k ní.

Manželka trpí depresemi

„Jsem tady pro tebe a vždycky budu," pronesl jsem vážně. Nikdy mě neposloucháš. A když tě potřebuji, tak tu nejsi," plakala dál. Tak jsem začala hledat pomoc na internetu. U lidí, co to mají podobně," dodala a já se zastyděl. Postupně jsme alespoň zčásti rozebrali, co se jí honí hlavou a co ji trápí.

Jak se zdá, je to mnohem větší problém, než jsem si myslel. Manželka trpí depresemi. Ztratila smysl života. Každé ráno se probouzí s nechutí cokoliv dělat. Už se pro nic nedokáže nadchnout. Každý den vnímá jako utrpení. Jsem na sebe naštvaný, že jsem to nepoznal. Na svou obhajobu musím říct, že Štěpánka sama přiznala, že dělala všechno pro to, abych to nezjistil.

Nechci, aby se svěřovala cizím lidem někde na sítích. Nabídl jsem jí, že s ní půjdu k psychologovi. Budu stát vedle ní a její trápení vyřešíme společně. Je to moje manželka a miluji ji. Jen se mnou musí mluvit a říct, že má problém. Cizí lidé jí jen těžkou mohou pomoci. Od toho jsem tady přece já.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články