Strašlivá tragédie v životě Gregoryho Pecka: Přišel o to nejcennější, co měl. Léta bojoval s depresemi a výčitkami

Strašlivá tragédie v životě Gregoryho Pecka: Přišel o to nejcennější, co měl. Léta bojoval s depresemi a výčitkami
Zdroj: Wikimedia Commons/United Artists, Public domain
Přísná tvář s laskavýma očima herce předurčovala do role „správných mužů“ a zachránců žen.V mládí si herec zkusil, jaké je to být bez peněz a bez velkých nadějí. Pomohla mu až známost s mladou Gretou Kukkonenovou, s níž měl nakonec tři syny.Ikonický film Prázdniny v Římě přinesl Gregorymu Peckovi další slávu, jeho první manželka Greta Kukkonenová ale natáčení jistě lituje......herec při něm totiž poznal svoji další lásku Veronique, kterou si jen den po rozvodu s Gretou vzal za ženu.+ 4 fotky+ 5 fotek

Gregory Peck, hrdina filmového plátna a idol milionů žen, spatřil světlo světa 5. dubna 1916. Jaký byl jeho životní osud, poznamenaný slávou, láskami, ale i velkou životní tragédií, ze které se herec vzpamatovával několik let?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 05. 04. 2021 08:00

Gregory Peck se narodil v přímořském kalifornském městečku La Jolla nedaleko San Diega. Dětství neměl moc šťastné, rodiče se rozvedli, když mu bylo pět, a tak skončil u babičky z matčiny strany. Ta patrně může za jeho pozdější životní směřování, neboť chlapce brávala často do kina. Desetiletý Gregory pak putoval do vojenské internátní školy do Los Angeles. Když mu bylo čtrnáct a milovaná babička zemřela, přestěhoval se do San Diega za otcem.

Gregory Peck za volantem

Po maturitě zamířil Gregory Peck na univerzitu v Berkley, kde se jako urostlý (měřil 191 centimetrů) a silný mladý muž samozřejmě věnoval sportu, ale začal také pošilhávat po herectví. Právě to mu učarovalo natolik, že s ním později spojil celý zbytek svého života. Začátky ale vůbec nebyly jednoduché. Gregory neměl peníze ani na živobytí, natož na studia. A protože chtěl univerzitu dokončit, vydělával si, jak se dalo (vařil v charitní kuchyni, jezdil s nákladními auty), a všechno to později ocenil jako dobrou životní zkušenost, která mu přinesla jiný pohled na lidi, na život a na svět.

New York

Když se po studiu definitivně rozhodl, že se chce stát profesionálním hercem, odjel do New Yorku, kde doufal najít místo v některém z broadwayských divadel. Jenže to nebylo tak jednoduché, bylo potřeba projít hereckými kurzy a také si na ně vydělat. Pomohla mu ale mladá finská imigrantka Greta Kukkonenová, která ho podpořila finančně. Pomoc přerostla v lásku a o několik let později se Greta stala Gregoryho ženou.

Cesta za štěstím

První manželství přineslo Gregorymu a Gretě tři syny. Z chudého mladíka, který se toulal parkem a snažil se vymyslet, jak se dostat k divadlu, se za druhé světové války stal herec číslo jedna. Vděčil za to paradoxně svému zranění. To si způsobil podle jedněch při mužném sportu, podle druhých při tanci. On sám přiznával, že upadl při nácviku nového tance pro divadlo. Do války tedy nenarukoval, zato dostal příležitost u filmu – a kamera i diváci si ho okamžitě zamilovali.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vintage Films💫 (@oldvintagefilm)

Drsný dobrák 

Gregory Peck měl pro herectví jednu ohromnou výhodu – opravdu dobře vypadal a byl přímo předurčen pro role neohrožených ochránců dobra a slabších, což, podtrženo zprávami z bojišť druhé světové války, dávalo velkou naději na úspěch. A Gregory Peck to dokázal zúročit. Nejprve v rolích drsných mužů s dobrým srdcem a brzy také jako novinář v romantické komedii Prázdniny v Římě po boku okouzlující Audrey Hepburn. A právě Prázdniny v Římě se staly pro Gregoryho rozhodující na zbytek života.

Nová láska

Nejen že mu film, nominovaný na Oskara hned v deseti kategoriích, přinesl skutečnou slávu a lásku bezpočtu žen po celém světě, navíc mu přivedl do cesty další životní lásku – mladičkou novinářku Veronique Passani z Francie. Nastal začátek konce jeho prvního manželství, které se definitivně rozpadlo rozvodem předposlední den roku 1955. Druhá Gregoryho svatba se pak odehrála hned druhý den, tedy na Silvestra. Z manželství s Veronique pocházejí dvě děti – chlapec a v pořadí pátým potomkem tehdy již neobyčejně slavného herce se stala vytoužená dcera Cecilia.

Strašlivá tragédie

Zdálo by se, že Gregoryho život byl bez vady. Měl doma mladou ženu, děti, měl slávu, bojovaly o něj společnosti i politické organizace, o peníze se starat nemusel. Jenomže pak přišel rok 1975 a devětapadesátiletý herec utrpěl ohromnou ztrátu. Jeho nejstarší syn Jonathan, bez předchozích náznaků nebo varování, spáchal sebevraždu. Pro Gregoryho Pecka to byla ohromná rána, ze které se vzpamatovával celé dva roky. Propadal depresím, obviňoval se, že nic nepoznal, a hrát samozřejmě nemohl.

Život ve stínu

Nakonec největší rodičovskou můru překonal, ale stín sebevraždy vlastního dítěte v něm zůstal až do konce života, naplněného mimo jiné i charitou. Jak později vzpomínal, bylo to právě proto, že si jako mladý prožil také období chudoby a při své práci v charitní kuchyni viděl lidi, kteří na tom byli ještě mnohem hůř než on sám.

Gregory Peck má svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy – a dnes je to už dokonce druhá. V roce 2005 totiž ta první najednou zmizela. Patrně ji má doma některý z jeho největších fanoušků...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Gregory Peck

CSFD.cz: Gregory Peck

Gregorypeck.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články