Žaneta (42): Trápí mě, že se moje dcera snaží rychle dospět. Nejraději bych jí to zakázala, ale manžel ji v tom podporuje

Žaneta (42): Trápí mě, že se moje dcera snaží rychle dospět. Nejraději bych jí to zakázala, ale manžel ji v tom podporuje
Zdroj: Pexels

Žaneta se snaží bojovat s chováním své pubertální dcery. Sandře je třináct let a už se maluje, barví si vlasy a dokonce si sama pořídila push-up podprsenku. Žanetě to přijde všechno uspěchané a snaží se dceru zbrzdit. Jenže její manžel je na Sandřině straně a slovo matky nemá doma váhu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 15. 01. 2023 10:00

Máme s manželem Luďkem (45) rozdílné názory na chování naší pubertální dcery Sandry (13). Bez mého svolení se začala malovat, barvit si vlasy a mně se to nelíbí. Myslím si, že má na to ještě čas. Je to pořád dítě. Manžel se však postavil na její stranu a já nic nezmůžu.

Dcera se snaží dospět příliš rychle

Z doby, kdy jsem byla sama puberťačkou, vím, že to bylo období, kdy jsem své rodiče, s nadsázkou řečeno, nesnášela. V jednom kuse mi něco zakazovali a poučovali mě. Já si přišla nepochopená. Až dnes vím, že ty jejich zákazy a rady měly smysl. Ocitla jsem se na druhé straně barikády a "bojuji" se svou dcerou.

Sandra je ve věku, který stále považuji za dětský. Ona je však opačného názoru. Když jí před rokem začalo růst ochlupení, bez dovolení si půjčila žiletku a oholila si nohy. Až později jsem zjistila, že to samé udělala i u svých genitálií. Pro matku, která žije v tom, že má doma pořád malou holčičku, to byl pořádný šok.

U toho ale nezůstalo. Zničehonic jí začala růst prsa. Čekala jsem, kdy se přijde poradit a půjdeme spolu koupit první opravdovou podprsenku. Ona však vzala své uspořené kapesné a pořídila si hned push-up podprsenku. Zjistila jsem to až při praní prádla. Užasle jsem to držela v ruce a věděla, že musím s dcerou hodit řeč.

Manžel v tom dceru podporuje

Sandra to se mnou ale řešit nechce. „Mami, nebuď trapná," reagovala na moji snahu mluvit s ní. „O sexu mi také nic říkat nemusíš, všechno vím," dodala. S pocitem nevítané osoby jsem její pokoj raději opustila. Začerstva jsem to řešila s Luďkem, ale ten to jako chlap vidí také jinak.

„Jen ji nech. Vždyť je skoro dospělá," snižoval hodnotu mých obav. „Dospělá? Vždyť nemá ještě ani občanku," naštvala jsem se. Sandra ale pokračuje ve svém vzdoru. Koupila si barvu na vlasy. Odbarvila se na blond a sama říká, že se teď cítí cool. A já zuřím. Udělat tohle já ve svých třinácti letech, tak mám měsíc zaracha.

Manžel jí ale nový vzhled pochválil a ona tak získala pocit vítězství. Jemu přijde v pořádku i to, že dcera chodí zmalovaná a nevhodně oblečená. Čekám jen, kdy si mě někdo zavolá do školy a zeptá se, proč je Sandra oblečená jako laciná cuchta.

Jako matka nemám žádné slovo

Tolikrát jsem se s ní o tom snažila mluvit, ale odhání mě od sebe. Je názoru, že jsem stará škola a dneska je jiná doba. Manžel to hájí a dává jí za pravdu. Myslí si, že je důležité, aby držela krok s ostatními. Takže můžu čekat, že za měsíc přijde s tetováním a v patnácti bude těhotná? Já jsem ve třinácti letech chodila na pohybový kroužek a na šminky jsem se dívala maximálně přes výlohu.

Dnešní děti mají telefony, tablety a bohužel i neomezené možnosti. Manžel jí dovolil založit účet na sociálních sítích. Zatím jsem nesebrala odvahu, abych se podívala, co tam dává Sandra za fotky. I když jsem zásadně proti tomu, jak se chová, jsem doma v menšině. Doba je fakt asi jiná a matky už dnes nemají žádné slovo...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články