Dominika (57): Snaše přijde v pořádku, že její čtyřletá dcera tráví spoustu času na tabletu. Já jsem zásadně proti

Dominika (57): Snaše přijde v pořádku, že její čtyřletá dcera tráví spoustu času na tabletu. Já jsem zásadně proti
Zdroj: Freepik

Paní Dominice se nelíbí, jak tráví volný čas její čtyřletá vnučka Míša. Sotva přijde ze školky, hned usedá k tabletu. Snaše Kláře to vyhovuje, protože se o Míšu nemusí starat. Dominika si plně uvědomuje, jak špatný vliv má tablet na vnučku. Bohužel je v rodině jediná.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 25. 01. 2023 07:00

Vadí mí, jak snacha Klára (32) přistupuje ke své dceři. Místo toho, aby si s ní hrála, tak jí každou chvíli strčí do ruky tablet. Vůbec ji nezajímá, na co se to nebohé dítě vlastně dívá. Když u mě nedávno Míša (4) spala a měla noční můry, došlo mi, z čeho to má.

Snacha strká vnučce tablet

Se snachou Klárou máme celkem dobrý vztah. Jsou sice věci, se kterými nesouhlasím, ale pro klid v rodině mlčím. Vůbec první věc, která mě před lety zarazila, bylo to, že Klára přestala kojit. Mléka měla dost, sekla s tím jenom proto, že jí kojení přišlo zdlouhavé. Na moje námitky, že je to škoda, jen mávla rukou.

Z pozice tchyně jsem do toho příliš mluvit nemohla. Zkoušela jsem to přes syna Matěje (35), ale ani on nemá doma hlavní slovo. Míša i bez kojení prospívala a rostla z ní bystrá holčička, která potřebovala někoho, kdo ji bude rozvíjet. Zprvu to vypadalo, že to bude Klára.

Už před rokem jsem si při návštěvách všimla, že Míša visí na tabletu. „Co tam máš?" zajímala jsem se. Míša pomalu ani nezvedla hlavu od tabletu a řekla, že písničky. „Jen jí to nech, aspoň je klid," reagovala tehdy Klára. Nelíbilo se mi to, protože po celou dobu mé dvouhodinové návštěvy byla vnučka s tabletem v ruce.

Vnučka má noční můry z tabletu

Na první hlídání malé Míši jsem si musela počkat. Klára z toho dělala vědu a nechtěla ji dát z ruky. Nemohla jsem se dočkat, až vezmu vnučku do zoologické zahrady nebo někam na zmrzlinu. Samy dvě jsme spolu byly poprvé teprve minulý rok v létě. Těšila jsem se na společně strávený čas, ale bohužel to nebylo podle mých představ.

Míša se celou dobu dožadovala tabletu. „Babi, já už chci domů na tablet," kňourala pořád. Snažila jsem se ji zabavit, ale spokojená byla až s tabletem v ruce. Chtěla s ním pomalu i spát. To jsem samozřejmě nedovolila. Byla jsem z toho v rozpacích. Já jsem svým klukům dopřála krásné dětství plné zážitků.

To u Míši nehrozí. Sotva se vrátí ze školky, už bere tablet z nabíječky. Kláře to vyhovuje, protože se o ni nemusí starat. I přes snahu s tím něco udělat, jsem ani u jednoho z rodičů neuspěla. Když u mě Míša nedávno spala, měla ošklivé noční můry. Vzbudila se uprostřed noci, celá se klepala a brečela. Když se uklidnila, vyprávěla mi o snu se zombie.

Tablet do ruky dítěte nepatří

V tu chvíli mi spojitost s tabletem nedošla. To až když se to další noc opakovalo. Hned ráno pak usedla k tabletu a pustila si nějaké video. Podívala jsem se jí přes rameno a došlo mi to. Zombie ploužící se na strašidelnou hudbu děsila i mě. „Hned to vypni!" rozkázala jsem. Míša to sice vypnula, ale najednou nevěděla, jak si hrát.

Se snachou jsem na téma tablet versus dítě měla vážný rozhovor. Klára na tom nevidí nic špatného. Dokonce argumentuje tím, že to Míšu rozvíjí. Já s tím zásadně nesouhlasím a chci proti tomu bojovat. Akorát nemám nabité žádné broky. Když mám Míšu já, tablet je zakázaný. Doma k němu má nadále volný přístup. Přijdu si zoufale bezbranná. Zajímalo by mě, jak se dá taková situace řešit. Vždyť to dítě u toho zblbne.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články