František (37): Manželka si po mateřské dovolené nemůže najít práci. Obávám se, že problém je v ní

František (37): Manželka si po mateřské dovolené nemůže najít práci. Obávám se, že problém je v ní
Zdroj: Freepik

Najít dnes uplatnění na trhu práce není žádná sranda. Své o tom ví i František. Jeho manželka Kamila se po čtyřech letech mateřské dovolené snaží vrátit do práce. Bohužel se postupně ukazuje, že za ty roky doma leccos zapomněla. Nic neumí, proto ji nikde nechtějí. František manželku přemlouvá, aby vzala cokoliv, protože jim dochází peníze.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 02. 2023 07:00

Než manželka nastoupila na mateřskou dovolenou, pracovala v administrativě. Po čtyřech letech se snaží vrátit do pracovního procesu, ale nedaří se jí to. Problém spočívá v tom, že se neumí přizpůsobit změnám. Bojím se, že se svým negativním přístupem si novou práci nenajde.

Manželka ukončila mateřskou

Kamila (35) po střední škole pracovala ve dvou firmách. Vždy na pozici administrativního pracovníka a recepční. Vítala příchozí klienty, vyřizovala poštu, zakládala dokumenty a vytvářela podklady pro vedení. Pamatuji si, že ji práce bavila, byla svědomitá a pracovitá. Kdysi to býval organizovaný člověk se smyslem pro detail.

Když před čtyřmi lety nastupovala na mateřskou dovolenou, uronila slzu. Mrzelo ji, že své místo opouští. Šlo pouze o dočasné období. Jenže na mateřské se jí nakonec zalíbilo a na práci rychle zapomněla. Se synem Lukáškem byla doma čtyři roky. Během nich byla hlavně maminkou a hospodyní. A na to, co bude pak, moc nemyslela.

Syn minulý rok v září nastoupil do školky a Kamila se vrátila do práce. Jenže na konci roku s ní firma ukončila pracovní poměr. Řekla mi, že se její místo zrušilo. A já tomu věřil. Až později vyplavalo na povrch, že svoji práci nezvládala a dělala chyby. A co hůř, nebyla schopna naučit se nové procesy, které se za dobu její nepřítomnosti ve firmě nastavily.

Manželka nemůže najít novou práci

Od ledna aktivně hledá novou práci. Celé dny sedí u počítače a posílá životopisy. Je nadšená, když ji pozvou na pohovor. Ten ale nikdy nedopadne. Kamila přijde domů zlomená a stěžuje si, že ji zase nevzali. Ze začátku jsem to neřešil a věřil, že na ni někde čeká skvělé místo. Myslel jsem si, že má jen smůlu na firmy. A chyba není v ní.

To se změnilo, když jsem jí domluvil pohovor ve firmě, kde pracuji. Moje nadřízená se za ni přimluvila na HR oddělení. Pohovor byl propadák. Ukázalo se totiž, že Kamila už nic neumí. Má sotva uživatelskou znalost práce na počítači. Světový jazyk nikdy předtím nepotřebovala, teď je všude podmínkou. Ona bohužel žádný neumí.

Uběhl další měsíc a Kamila pořád nemá práci. Začíná to pro nás být veliký problém, hlavně co se týče finanční stránky. Při dnešních cenách, od energií až po jídlo, nemůžeme domácnost táhnout z jednoho platu. Navrhnul jsem tedy manželce, aby změnila odvětví a vzala cokoliv. Třeba jen brigádu na vykládání zboží.

Bojím se, že manželka si práci nenajde

Podle ní to ale je práce pod úroveň. Možná má pravdu, jenže jsme v situaci, kdy už si nemůže vybírat. Splácíme toho víc než dost a já to sám nezvládnu. Kdyby to moje pracovní doba dovolovala, klidně bych vzal nějakou práci navíc, ale nemám na to kapacitu. Ona zamítla i můj nápad s nějaký kurzem nebo rekvalifikací.

Není to pro nás lehké období. Celá ta situace se na Kamile neblaze podepisuje. Má lehké deprese, v noci nespí. Teď jsem dokonce pojal podezření, že už práci ani nehledá. Na pohovoru nebyla déle jak tři týdny. Mně tvrdí, že práce prostě není. Když ale otevřu pracovní portály, skáče na mě jedna nabídka za druhou. Potřebuji, aby se Kamila vzchopila a vzala jakoukoliv práci. I když to nebude práce snů, něco si prostě musí najít.

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém s depresemi, pomoc lze najít na Modré lince a Lince první psychické pomoci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články