Standa (40): Své deprese jsem chtěl utajit před okolím. To by ale manželka nesměla žvanit po vesnici

Standa (40): Své deprese jsem chtěl utajit před okolím. To by ale manželka nesměla žvanit po vesnici
Zdroj: Freepik

Když se Standovi zničehonic začala rozpadat rodina, musel jednat. Tušil, že s ním není něco v pořádku. Ukázalo se, že trpí depresemi. I když se za to velmi stydí, bere antidepresiva a dochází na terapie. Čekala ho ale další rána. Manželku sice požádal, aby to zůstalo v utajení, jenže ona to roznesla po vesnici.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 08. 01. 2023 10:00

Když se mi rodina začala rozpadat pod rukama, musel jsem najít příčinu. Všechno poukazovalo na to, že trpím depresemi. Psychiatr moje obavy potvrdil a já docházím na pravidelné terapie. Užívám antidepresiva a otevřeně přiznávám, že se za to stydím. Jsem mnohem zranitelnější než kdykoliv předtím. Přál jsem si, aby to nikdo nevěděl. To se mi ale kvůli manželce Denise (33) nesplní. Rozkecala to po vsi a já teď k tomu všemu musím snášet ty lítostivé pohledy okolí.

Minulost mě začala dohánět

Těžko říct, kde to všechno začalo. Podle mého psychiatra už v době, kdy jsem se staral o matku, která propadla alkoholu. Tomu je víc jak devět let. Téměř dva roky v kuse jsem žil jenom pro matku a tu potřebu dostat ji z toho srabu. Nepřidávalo mi ani to, že jsem pracoval ve veliké korporaci. Ten tlak uvnitř firmy byl obrovský.

Tehdy jsem si to ale neuvědomoval. Byl jsem mladý, plný elánu a chuti něco dokázat. Vůbec mě nenapadlo, že by mě to mohlo jednou srazit na kolena. Navíc jsme na to byli dva. S Denisou jsem už nějaký čas chodil a já v ní měl obrovskou podporu.

Možná díky ní se věci daly do pohybu. Pomohla mi dostat matku do protialkoholní léčebny. Terapie se sice nepovedla, ale to je jiný příběh. Když strasti s matkou ustaly, my s Denisou jsme se věnovali už jenom sobě. Pořídili jsme si dům na hypotéku a zdálo se, že nám nic nebrání ve štěstí. Byla to ale jen pomyslná spokojenost. Já už v sobě dávno něco dusil.

Skončil jsem v rukou psychiatra

Během několika let se nám narodila dcera Bětka (7). Je to moje zlatíčko. Nezasloužila si spoustu věcí, které jsem udělal. Před dvěma lety jsem začal mít veliké problémy se spaním. Ve snech mě děsila opilá matka, nezaplacená splátka na hypotéku a šéf, který mě dusil nesmyslnými požadavky.

Pak se rozjel neskutečný kolotoč. Často jsem se dostal do stavu, kdy jsem nebyl ničeho schopný. Denise jsem nedokázal popsat, co se děje. Nemám jí za zlé, že si myslela, že mám milenku nebo že už ji nemiluji. Já měl deprese, které jsem nedokázal jasně pojmenovat. Začala se mi rozpadat rodina a já to neuměl zastavit.

Paradoxně mi pomohla manželčina výhružka rozvodem. Řekla, že pokud se nedám do kupy, tak ode mně odejde. Tehdy jsem vyhledal odbornou pomoc. Přes praktického lékaře jsem se dostal do rukou psychiatra. Hned mi nasadil antidepresiva a nařídil terapie. Manželka z toho byla v šoku. Stejně jako mě, ani ji nic takového nenapadlo. Ani nevíte, jak jsem se za to styděl.

Manželka můj stav roznesla po vsi

Hned jsem Denisu požádal, aby to zůstalo jen mezi námi. I když mi sám psychiatr vysvětlovat, že to není ostuda, já to tak nemám. Stydím se za to a nechci, aby to někdo věděl. Doufal jsem, že projdu léčbou a zůstane to tajemstvím. Jenže Denisa to zjevně neunesla a všechno rozkecala. Po rodině, po sousedech...

Matka si na mně hned smlsla. „Já vždycky věděla, že nejsi úplně normální," hodnotila můj stav nevyléčená alkoholička. Když vyjdu z baráku a potkám někoho ze sousedů, úplně cítím jejich pohledy. „Proč jsi něco neřekl, kámo, mohl jsem ti pomoct," uhodil na mě nedávno soused. To samé místní drbny. Šuškají si o mně a já musím snášet jejich srdceryvné pohledy. Nevím, proč mi to manželka udělala. Nemá ponětí, jak je to těžké samo o sobě. A teď ještě, abych čelil okolí...

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém s depresemi, pomoc lze najít na Modré lince a Lince první psychické pomoci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články