Alena (36): Když se manžel změnil k horšímu, pomyslela jsem na rozvod. On zatím bojoval s depresemi

Alena (36): Když se manžel změnil k horšímu, pomyslela jsem na rozvod. On zatím bojoval s depresemi
Zdroj: Pexels

Alena nepoznala, že její manžel Bořek bojuje s depresemi. Když se jeho pohodová povaha změnila a děti se ho začaly bát, napadlo ji, že je čas na rozvod. Až když Bořek zkolaboval, ukázalo se, čím se trápí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 30. 11. 2022 07:00

Poslední rok jsme si s manželem Bořkem (37) přestali rozumět. Myslela jsem si, že náš čas spokojenosti vypršel a je potřeba jít od sebe. Ani v tom nejčernějším snu mě nenapadlo, že má duševní problémy a za jeho náhlými změnami nálad stojí deprese a úzkosti.

Manžel byl jako superman

S Bořkem jsme byli vždycky dva flegmatičtí pohodáři, kteří se ničím nenechali rozhodit. Nikdy si z ničeho nedělal velikou hlavu. Když jsme neměli peníze, říkával svou oblíbenou větu: „Hlavně, že se máme rádi." A já věřila, že spolu zvládneme nemožné. A skutečně tomu tak bylo. V době, kdy byla jeho máma závislá na alkoholu, jsme stáli při sobě.

Náš vztah vydržel i domácí násilí u mých rodičů, kdy jsem se starala o zuboženou maminku. Tři roky v kuse jsme řešili nešťastné životy druhých. Když bylo po všem a ta divoká řeka se uklidnila, my se zase zaměřili na sebe. Porodila jsem dvě krásné a zdravé děti - Kryštofa (10) a Samíka (8).

Manžel se role otce ujal se vší vervou a kolikrát předčil má očekávání. Jak děti rostly, žasla jsem nad tím, co všechno Bořek zvládal. Převážně sám živil celou rodinu, chodil na semináře, díky kterým se měl v práci zlepšovat. I tak si našel čas na rodinu, na kluky a jejich koníčky. Byl to superman, který nás vždycky dokázal ochránit.

Manžel se začal z ničeho nic měnit

Mně se pořád věnoval s velikou láskou, jako na začátku vztahu. Zažili jsme spolu hodně veselých rodinných dovolených, šťastných Vánoc a různých oslav. Často jsem před spaním děkovala Bohu za tak skvělého chlapa a spokojenou rodinu. Jenže zhruba před rokem se náš vztah začal měnit.

Ze začátku Bořek nemohl v noci spát. Odcházel z ložnice a do tří do rána seděl ve tmě v obýváku. Se mnou ale nic řešit nechtěl. Tvrdil, že to přejde. A ať se nestarám. Ono se to ale po nějaké době ještě zhoršilo. Bořek začal často pít, hádat se a být zlý. On, taková klidná a pohodová povaha, se najednou hádal.

Vyjížděl po mně kvůli hloupostem. To se někdy vyměnilo se stavy, kdy se z ničeho nic rozbrečel a nedal se uklidnit. Zde jsem ve své reakci pochybila. Místo toho, abych si uvědomila, že má nějaký problém, začala jsem po něm šlapat. Dělala jsem mu naschvály a každý den se mu snažila znepříjemnit.

Manžela trápí deprese

Rok jsme vedle sebe žili jako dva cizinci. Změnil se i jeho přístup k dětem. Ty se ho po čase začaly bát. Tajně mi vyprávěly, že nikdy nevědí, jakou bude mít táta náladu. Když přicházel domů, utíkaly do svých pokojů. Já jsem usoudila, že spokojenost na obou stranách vyprchala a je čas jít od sebe. Měla jsem za to, že už ho ani nemiluji.

Tehdy Bořek zkolaboval. Volal mi jeho kolega, že pro něj přijela sanitka. Po pár vyšetřeních se ukázalo něco, co mě ani ve snu nenapadlo. Bořek trpí úzkostně depresivní poruchou. Když ji nezkrotí, může ho to spolknout. Po pár sezeních u psychiatra vyšlo najevo, že ho dohnala minulost. Matčina závislost, období bez peněz, strach o budoucnost...

Aktuálně je na antidepresivech a zvolnil životní tempo. Nejsou ještě všechny dny růžové, ale věřím, že jsme na dobré cestě. Stydím se za sebe, že jsem to nepoznala. Možná je to varování i pro vás. Náhlá změna chování nemusí hned znamenat, že je vztah u konce. Možná jen dotyčný volá o pomoc.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články