Jiřina (53): Když manžel odešel, byla to rána. Pak přišla další, nechal mi totiž nemalé dluhy

Jiřina (53): Když manžel odešel, byla to rána. Pak přišla další, nechal mi totiž nemalé dluhy
Zdroj: Freepik

Jiřina zažila hned několik zklamání. Poté, co ji manžel opustil, začaly přicházet exekuce. A příbuzní z jeho strany s Jiřinou nechtěli mít nic společného. Zkrátka se na ni vykašlali.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 17. 07. 2023 10:00

Někdy je asi lepší „vyžrat si“ všechno najednou. Já řešila rozvod, několik exekucí a zradu příbuzných ze strany mého exmanžela Radka (55). Myslela jsem, že to nezvládnu, ale nakonec jsem šťastnější a silnější než kdy dřív.

Manžel potřeboval po dvaceti letech pauzu

Netvrdím, že jsme neměli krize. Pár jsme jich už zažehnali a já počítala s tím, že společně zvládneme cokoliv. Neměla jsem tušení, že Radek touží po jiném životě. Zřejmě potřeboval udělat tlustou čáru za našim manželstvím i kvůli dluhům. Jako by je rozvodem mohl smazat...

Když mi řekl, že potřebuje na dva měsíce pauzu, neměla jsem slov. Nezmohla jsem se na žádné dohadování, neboť tohle tu ještě nebylo. Brala jsem ho vážně, stejně jako bych vyžadovala, aby on bral vážně mě. Na dva měsíce se docela odmlčel, pak zmizel z domu zbytek jeho věcí. To, že se ve skutečnosti odstěhoval k milence, jsem se dozvěděla až po čase.

Nedokázal mi to říct do očí a myslel si, že se zkrátka vypaří z mého života jako pára nad hrncem. Tou dobou už mi chodily obsílky. Byly to desetitisícové částky a nebylo jich málo. Všechno jsem hned ze strachu zaplatila, aby se sumy nezvýšily, a přeposílala to Radkovi. Ten buď neodpovídal, anebo tvrdil, že jde o omyl a vše dá do pořádku. Ani jsem se nenadála a musela jsem shánět čtvrt milionu.

Manželovy dluhy mě pořád pronásledují

Chtěla jsem se s někým sejít a promluvit si, poplakat na rameni, zjistit víc... Ať už s tchyní či se švagrovou, nikdo mi ovšem neodpověděl. Když jsem zažádala o rozvod a rozdělení majetku, jen jsem dostala od tchyně zprávu, že jejího syna ničím. Vůbec jsem to nechápala a cítila se strašně. Děti jsme neměli, což bylo v našem případě asi dobře. O to víc jsem ale byla osamělá.

Během rozvodu jsem zjistila, že je Radek v dluzích už roky. Všechno zastíral, snažil se z toho vyhrabat, ale dostával se do ještě větších patálií. Nešlo o miliony, ale i tak jsem se svým platem sotva vyšla. Vše jsem totiž musela zaplatit, protože Radek navíc ztratil práci. Jeho milenka se o něj zřejmě ráda postarala. Náš dům jsem si obhájila, zůstal v mém vlastnictví. Díky bohu se o něj Radek ani nehodlal soudit. Moc dobře věděl, že jsem ho z větší části zaplatila já, na hypotéku už by ani neměl.

Uběhlo několik let a stále se objevují nějaké dávné dluhy. Když otevírám schránku nebo mi volá neznámé číslo, někdy ještě trnu hrůzou. K psychické pohodě mi pomohl čas a nový partner, který je mi oporou. Se členy Radkové rodiny jsem se celou dobu neviděla. Chvíli to bolelo, ale už jsem to hodila za hlavu.

Dnes jsem na tom lépe než dřív

Musela jsem se hodně otáčet a zamyslet nad finančními rezervami. Dnes už jsem silnější a vlastně vidím v našem rozvodu velké štěstí. Získala jsem svobodu, za kterou jsem sice něco zaplatila, ale peníze zpátky nevymáhám. Nebylo by to ani možné. Radek je stále bez práce, v nových dluzích a milenka ho rovněž opustila.

Všechny „klepy“ mi donáší sousedka mojí tchyně, která shodou okolností chodí cvičit do stejného fitka jako já. Ale nikomu nepřeji nic zlého, tím bych škodila leda sama sobě.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články