Kamila (36): Babička nám dělá z dětí otesánky, jde jim o zdraví. Stojím před závažným rozhodnutím

žena, děti
Zdroj: Unsplash.com

Kamila s manželem vychovávají dvě děti. Uživit celou rodinu, zaplatit hypotéku, to je strašák, který je oba nutí chodit do práce i v době prázdnin. Babička se nabídla jim děti hlídat přes léto, ale nese to s sebou zlo v podobě jiné představy o jejich stravování. Dětem už totiž začíná jít o zdraví. Jak celou situaci paní Kamila zvládla?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 07. 2020 07:30

Společně s manželem vychováváme dvě děti, Alenku a Kubu. Vzhledem k tomu, že máme poměrně dost výdajů, přijali jsme nabídku manželovy matky Libuše, aby nám děti přes prázdniny hlídala, a my mohli chodit do práce. Děti babičku milují, jezdí k ní rády, vždy si užijí hodně srandy a hodně jídla. Babička jim nakládá na talíř jak dospělému chlapovi. Nejhorší na tom je, že takovou obří porci klidně snědí a ještě žadoní o sladkost. Po měsíci stravování u tchýně jsem si všimla, že dětí jsou hned udýchané, nechce se jim na kola, jen by seděly a jedly. Nejdřív jsem to přikládala jen jejich rozmaru.

Prohlídka u lékaře mě probrala

Děti zrovna čekala prohlídka u lékaře, kde se mělo provádět i měření a vážení. Když se obě zvážily, viděla jsem na doktorce, jak hledá správná slova na to mi říct, že děti jsou hodně nad limitem správné váhy. Nakonec to řekla tak, abych to jasně pochopila. Vaše děti jsou tlusté, musí zhubnout, jinak jim zaděláváte na zdravotní problémy. Domů jsem jela jak opařená. Ve dveřích, bez přítomnosti dětí, jsem vše vylíčila manželovi, který řekl, že je paní doktorka zbytečně hysterická a řídí se jen jistými tabulkami.

Rozhodla jsem se, že to sdělím i babičce a požádám ji, aby výrazně ubrala na porcích jídla a omezila sladkosti na úplné minimum.

Její reakce mě velmi šokovala

Netušila jsem, že prosba o to, aby děti nesnědly k obědu 6 knedlíků a čokoládu na posezení, rozpoutá peklo. Velmi nevybíravě mi řekla, že když hlídá dětí ona, bude jim dávat tolik jídla, o kolik si řeknou, to samé co se týče sladkostí. Nevěřila jsem tomu, že mě nepodpoří a dále je bude vykrmovat. ,,Pokud se ti něco nelíbí, hlídej si je sama," odsekla. Jsem v situaci, kdy do práce potřebuji chodit, abychom zaplatili všechny naše účty, ale nemohu dávat děti vědomě někam, kde jsou ohrožované na zdraví.

U manžela slova pochopení nehledám, vidí věc poměrně jednoduše. Babičky jsou prostě takové. Blíží se pondělí a děti mají jet k babičce na týdenní pobyt. Nemám ponětí, jak situaci vyřeším, ale jedno je jisté, pokud si ona neuvědomí, že mé prosby, co se dětí týče, respektovat  musí, zůstanou se mnou doma. Druhá stránka jsou peníze, tedy v případě, že se babička neumoudří a moji prosbu nevyslyší. Je to trochu začarovaný kruh...

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články