Kateřina (48): Nikde dlouho nevydržím, chci zkusit všechno na světě. Manžel z toho šílí

Kateřina (48): Nikde dlouho nevydržím, chci zkusit všechno na světě. Manžel z toho šílí
Zdroj: Freepik

Kateřina si ráda užívá života a nic dlouhodobého neplánuje. S Mirkem jsou spolu už od střední školy, děti ale nikdy neměli. Nelitují toho, rozhodli se tak dobrovolně. Mirkovi vadí Kateřinina spontánnost. Odvaha přijmout každou příležitost, která jí přichází do života.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 04. 04. 2022 13:00

Moje vlastnosti odjakživa rozčilovaly všechny kolem mě. Maminka mi často vyprávěla, že jsem se ještě jako batole do všeho vrhala po hlavě, neměla jsem žádný pud sebezáchovy a babička ze mě šílela. V dětství to odnesla odřená kolena, pár zlomenin nebo rozbitých věcí. Když mi bylo kolem třiceti, měla jsem zase období experimentů. Nosila jsem vyzývavé účesy i oblečení a chovala jsem se poněkud arogantně. Zkrátka mám pocit, že se celý život hledám.

Maminka mi vyčítala, že nemá vnoučata

S Mirkem jsme se poznali na střední a už jsme spolu zůstali. Vzali jsme se po dlouhých patnácti letech. Někdy mám pocit, že spíše kvůli tomu, aby ustaly otázky na toto téma. Já ale po svatbě nikdy netoužila. Představa velké společnosti mě děsila, a tak jsme si nakonec své "ano" řekli v úzkém rodinném kruhu. Děti jsme nikdy neměli. Toužila jsem po zážitcích, kariéře a dobrodružství. Na všechno jsem byla zvyklá kývnout. Jakákoliv příležitost do mého života přicházela, té jsem využívala.

Moje maminka mi to často vyčítala. „Ani ty vnoučata mi nedopřeješ!" říkala snad jednou týdně. Já ale měla jiné plány. Kdykoliv mě něco napadlo, zkrátka jsem to musela zkusit. Takhle jsem přesvědčila Mirka, ať prodáme dům a koupíme chatu na samotě. Tam jsme vydrželi tři roky, a pak jsme utíkali zpátky do města. Když mi blízký kamarád nabídl, ať s ním založím firmu, která se zaměří na prodej kávových zrn, neváhala jsem ani minutu. Všichni se divili, jsem totiž vystudovaná lékařka. Bylo to trochu mimo můj obor.

Mirkovi se to nelíbilo. „Zkrachujete. A co potom?" ptal se mě ustaraně. Nenechala jsem se odradit a šla jsem do toho. Zkrachovali jsme do půli roku, ale pro mě to nebyl důvod vzdát se. Neumím prohrávat. Ten den jsem přišla domů a oznámila, že chci jít na poutní cestu do Španělska. Chtěla jsem si srovnat myšlenky, nalézt životní směr. Mirek byl v šoku a pokoušel se mi to zakázat. Tři dny na to jsem odletěla.

Nikdy jsem se nechtěla podřizovat ostatním

Po návratu mi známý nabídl, ať s ním jedu do zahraničí na záchrannou misi. Neváhala jsem ani minutu a už jsem měla sbaleno. „Bereš taky někdy ohled na mě, Katko?" vyčetl mi Mirek. Jeho námitky jsem brala na lehkou váhu. Zkrátka jsem ve své hlavě nebyla schopna podřídit se někomu jinému. Po návratu jsem si našla práci v butiku s oblečením. Vedoucí mě nejdřív nechtěla přijmout, mé vzdělání jí přišlo, vzhledem k nabízené pracovní pozici, trochu pochybné. „Jste si jistá, že zrovna oblečení je to pravé?" ptala se mě. Byla jsem.

„To snad nemyslíš vážně. Roky jsi pracovala jako pediatr a teď chceš prodávat stahovačky?" rozčiloval se Mirek. „To teda chci!" vyštěkla jsem na něj. „Nezajímá tě třeba naše finanční situace? Splácíme dům a ty si tu pořád hraješ na spasitelku, která si vybírá práci podle nálady. Mám toho dost, nechci, aby to leželo pořád na mně. Myslíš, že toho nemám plný zuby?" vyčetl mi.

„Mirku, život je krátký na to, abys dělal, co tě nebaví," odvětila jsem rychle. „No, to možná je, Katko, ale účty se neptají, jestli máš náladu, víš? U nás doma není nic tvoje zodpovědnost. Odletíš si na celé měsíce, neptáš se. Já tu všechno táhnu, platím... Ve tvým životě není pro nás dva místo," řekl a mě to zaskočilo. „Křivdíš mi," zadívala jsem se na něj. „Ne, poprvý se ozývám. A to se div, jak chceš," dodal a práskl dveřma. Já jsem mu ale ještě neřekla, že mám příležitost odletět na několik měsíců do Řecka. Známý tam otevírá nový hotel a nabídl mi práci. Kdo by mohl odmítnout život u Egejského moře?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články