Lada (32): Kamarádka mě nutí dívat se na všechno pozitivně. Už mám těch úsměvů a dobré nálady po krk

Lada (32): Kamarádka mě nutí dívat se na všechno pozitivně. Už mám těch úsměvů a dobré nálady po krk
Zdroj: Freepik

Lada se poslední dobou vyhýbá své kamarádce, která všechno hrozně zlehčuje. Tvrdí, že když člověk bude myslet pozitivně, vše už zařídí „vesmír“. Podle Lady ale ve skutečnosti jen potlačuje ostatní emoce a problémy vůbec neřeší.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 12. 06. 2023 10:00

Mojí kamarádce Monice (34) už asi trochu hráblo. Usmívá se jako sluníčko a nad každým mým problémem mávne rukou. Mám prý myslet pozitivně a zakázat si jakoukoliv negativní myšlenku.

Kamarádka se v poslední době hodně změnila

S Monikou se známe od mládí, vždycky jsme si dobře rozuměly. Prošla si nelehkým obdobím a hodně na sobě zapracovala. Postupně se z ní stal jiný člověk, byla stále usměvavá a rozdávala kolem sebe takzvanou pozitivní energii.

Byla jsem moc ráda, že se umí na svět dívat z té lepší stránky. Její cynismus a černý smysl pro humor mi ale chybí. Bavilo mě, jak jsme si spolu kdysi uměly zanadávat na život a dělat si ze sebe legraci.

Když jsem měla doma krizi, chtěla jsem se Monice svěřit. Dělávala jsem to tak vždycky, ale tentokrát jsem se setkala s nepochopením. „Co by za to jiná ženská dala, hádat se s chlapem o prkotinách... Buď ráda, že nejsi sama a máš někoho, kdo tě miluje,“ usmála se na mě křečovitě. Nevěděla jsem, co na to říct. Měla samozřejmě pravdu, ale o to mi přeci nešlo. To bych pak mohla říct, že jiní lidé nemají střechu nad hlavou nebo přišli o někoho blízkého. Takže si nesmím postěžovat, když mě něco vážně trápí?

Její pozitivní pohled na svět byl k nevydržení

Neskončilo to u jedné hloupé poznámky. Došlo i na hádku. Můj přítel odjel na měsíc na chalupu, abychom si od sebe odpočinuli, a já se obávala konce. Monika mi nakázala, že si nesmím připustit negativní myšlenky.

Každá tvoje myšlenka, kterou vyšleš do vesmíru, přitáhne důsledek. Když si budeš říkat, že je mezi vámi konec, přivoláš si ho,“ tvrdila mi zcela vážně Monika. To mě rozzuřilo. „Za naší krizí je mnohem víc než nějaká myšlenka. A co ty? Co sis přivolala v poslední době pěknýho, když jsi tak chytrá? Víš, že už se s tebou nedá vydržet, jak se přetvařuješ? Tím úsměvem svět nezměníš,“ vyštěkla jsem na ni.

Opak je pravdou, ale chápu, že tě to vytáčí,“ pohladila mě po rameni. A to už byla poslední kapka. Zvedla jsem se k odchodu a ani nepozdravila. Doma jsem pak ještě hodně dlouho pěnila. Samotnou mě štvalo, že jsem se nechala tak rozhodit.

Vím, že všechny emoce jsou v pořádku

Když se situace doma uklidnila, hodně se mi ulevilo. Moniku jsem ale stejně neměla chuť vidět. A jako reakci na její veselé zprávy jsem jí poslala odkaz na článek o toxické pozitivitě. Čekám, až se probere a bude schopná připustit i jiné pocity.

Na jednu stranu musím uznat, že v poslední době víc přemýšlím o tom, jestli se neutápím v negativních myšlenkách. Někdy je to nekonečná spirála, kterou se snažím zastavit. Pokud ale na mě padne splín nebo mám z něčeho strach, svoje pocity rozhodně nepotlačuji a neschovávám za rádoby zářivý úsměv. Jsem zvědavá, kam Monika s tím svým přístupem dojde.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články