Laura (42): Matka slyšela ve svém bytě hlasy. Myslela jsem, že blázní, dokud jsem tam nepřespala

Laura (42): Matka slyšela ve svém bytě hlasy. Myslela jsem, že blázní, dokud jsem tam nepřespala
Zdroj: Unsplash.com

Laura už si nevěděla rady s maminkou. Poté, co se starší žena přestěhovala do nové garsonky, denně jí volala, že slyší hlasy a má z nich strach. Vzhledem k mámině věku si Laura myslela, že jen blázní. Ale nebylo to tak.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 02. 2021 15:00

Maminka za rok oslaví sedmdesáté narozeniny. Musím uznat, že na svůj věk je pořád ve formě. Netrápí ji typické stařecké neduhy. Občas ji zlobí nohy, ale jinak je stále soběstačná.

Tvrdila mi, že slyší neznámé hlasy

Poté, co před rokem zemřel táta, vyslovila matka přání přestěhovat se do menšího bytu. Její třípokoják byl zbytečně veliký a tím pádem náročný na údržbu. Byt jsme tedy prodaly a za peníze z něj si máma pořídila garsonku. Bydlela od nás asi půl hodiny autem, což byla také velká výhoda.

Jediné mínus bytu spočívalo v tom, že měl jediné okno, takže sluníčka se dovnitř moc nedostalo. Neuběhl ani týden a matka už mi volala s první stížností. Tvrdila, že v bytě slyší nějaké hlasy, a přiznala se, že se jich bojí.

Prý v noci sedí na posteli a strachy kouše peřinu

,,Mami, bydlíš v paneláku, kde jsou papírové stěny, to budou asi sousedi, neboj se,“ uklidňovala jsem ji. ,,To nejsou sousedi, já slyším šeptavé hlasy, které mi vyhrožují a snaží se mě vyhnat,“ tvrdila mi. Já za tím viděla jediné. Matka začíná na stará kolena bláznit a strhávat na sebe pozornost. Začalo to být celé velmi otravné. Volala mi kvůli těm hlasům každý den.

Celé noci prý sedí na posteli a strachy kouše peřinu. Naposledy byla tak hysterická, že jsem jí řekla: ,,Mami, nejsi malé dítě, přestaň si vymýšlet, nevím, co tím sleduješ.“ Uznávám, že jsem nebyla zrovna příjemná. Matka mě vyzvala: ,,Tak víš co? Když mi nevěříš, tak tady přespíš, jo?“

Nezbylo mi nic jiného než souhlasit. Domluvily jsme se na páteční večer. Když jsem přijela k matce, už nervózně přešlapovala v obýváku. ,,Tak odkud ty hlasy jdou, prosím tě?“ zeptala jsem. ,,Jsou všude, je jedno, kde budeš spát. Však poznáš sama,“ sdělila mi. Moc na výběr jsem neměla, tak jsem si ustlala na gauči v obýváku.

Vzbudil mě podivný šepot

Šly jsme spát kolem desáté. Po celém pracovním týdnu jsem byla unavená. V minutě jsem usnula. Ovšem neuplynuly ani dvě hodiny a vzbudil mě jakýsi šepot. ,,Není dobře, že tady tvá matka bydlí. Měla by se odstěhovat nebo se stane neštěstí,“ vyhrožoval ten hlas. Okamžitě jsem se zvedla a šla vedle do pokoje k matce. Ta seděla úplně vyděšená na posteli.

Lehla jsem si raději k ní. Začalo mi docházet, že si nevymýšlela. Chytly jsme se za ruce a snažily se usnout. Vzbudilo mě až cukání za ruku. Matka nemohla popadnout dech. Do toho zazněl onen hlas. ,,Raději se odstěhujte, víckrát už to říkat nebudeme!“ hlas zněl velmi rozzuřeně. Z ničeho nic spadla sklenička z nočního stolku. Střepy z ní vytvořily tvar, který připomínal smrtku.

Běhal mi mráz po zádech. Neměla jsem pro to sice racionální vysvětlení, ale jedno bylo jasné. Matka musí z bytu pryč. Ještě v sobotu jsme ji přestěhovali k nám. Byt jsme prodali. Nechci myslet na to, co by se stalo, kdyby tam zůstala. Dlužím jí velikou omluvu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články