Magda (25): Babička mi pořád říkala, že za ní někdo chodí. Kdo, to jsem zjistila až při poslední návštěvě

Magda (25): Babička mi pořád říkala, že za ní někdo chodí. Kdo, to jsem zjistila až při poslední návštěvě
Zdroj: Freepik

Magda se poslední dobou strachovala o babičku Annu. Ta vedla podivné řeči o tom, že za ní pořád někdo chodí, ačkoli už osm let žije sama. Magda se proto jednou za babičkou vydala, aby té záhadě přišla na kloub.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 21. 02. 2022 15:00

S babičkou Aničkou mám víc než dobrý vztah. Dalo by se říct, že ji považuji spíše za maminku, která mi před lety zemřela. Poslední dobou ale vedla babička podivné řeči. Vždycky, když jsem jí volala, říkala: "Už je zase tady." Nikdy se ale nevyjádřila k tomu, koho myslí. To jsem měla pochopit až při nedávné návštěvě.

Babička vedla podivné řeči, kterým jsem nerozuměla

Já bydlím v Praze a babička v malé vesnici u Svitav. Je to celkem dálka, takže se nevídáme moc často. Babičce volám obden, abych si ověřila, že je v pořádku. Co se týče osobních návštěv, těch poslední dobou moc nebylo. Začínala jsem mít o babi strach, protože mi vždycky do telefonu říkala, že už u ní zase někdo je.

,,Kdo, babi? O kom mluvíš?“ nechápala jsem. ,,Kamarádka Ludmila?“ ptala jsem se, ale babi mi nikdy neodpověděla. ,,Chodí za mnou poslední dobou nějak často. Myslím si, že se blíží můj konec,“ mluvila z cesty. Po večerech jsem přemýšlela, o čem nebo spíše o kom to babička mluví. Děda nežije osm let a nikdo jiný za babičkou nechodí. Možná jen sem tam Ludmila z náměstí.

Nedalo mi to a rozhodla jsem se, že k babičce zajedu na víkend. Poslední měsíce jsem to odkládala kvůli práci. Babiččiny řeči mě ale děsily, takže jsem jeden pátek sedla na vlak a vydala se za ní. Vítala mě na nádraží s otevřenou náručí. ,,Jsem moc ráda, že jsi tady. Už mi moc času nezbývá,“ začala hned zhurta.

U babičky jsem se setkala se zesnulým dědou

,,Ty jsi nemocná? Umíráš? Nebo proč vedeš takové řeči?“ lámala jsem to z ní. ,,Třeba ho sama uvidíš, a pak to pochopíš,“ pohladila mě po hlavě, jako když jsem byla malá. Já z toho byla zmatená jako lesní včela. Večer jsme usedly ke kamnům. Babi nám uvařila čaj a jen tak jsme si povídaly. Po dvou hodinách se babi odebrala do ložnice, ale já ještě zůstala sedět u kamen.

Držela jsem v rukou hrníček s čajem a prohlížela si místnost. Všude na stěnách visely fotografie. Jak mých rodičů, tak babičky, když byla malá. Padla na mě nostalgická nálada. Pohledem jsem jezdila mezi fotkami, když vtom jsem spatřila mezi futry dědu. ,,Dědo?“ řekla jsem nejistě a upustila hrníček na zem. ,,Panebože, dědo,“ vylítla jsem z gauče.

Běžela jsem k němu, abych ho objala. Sáhla jsem ale do prázdna. Když jsem se otočila, seděl na gauči. ,,Tak o tobě babička mluví?“ zůstala jsem stát v úžasu. ,,Je dobře, že jsi přijela. Babička půjde co nevidět se mnou,“ pronesl tiše. ,,Jak to, že tě vidím? Jak je to možné?“ tázala jsem se. Vtom vstoupila do dveří babička.

Děda si přišel pro babičku, konečně jsou zase spolu

,,Arnošte?“ pronesla směrem k dědovi. ,,Už je čas?“ zeptala se. Děda se usmál a řekl: ,,Dnes ještě ne, ale už se to blíží. Za chvílí budeme spolu.“ ,,Babi? Vysvětlíš mi to? Jak je to možné? Duchové vážně existují?“ lapala jsem po dechu. ,,Taky jsem tomu nemohla uvěřit. Když přišel poprvé, myslela jsem si, že jsem se zcvokla,“ odpověděla babička a pohlédla na dědovu fotografii.

,,Teď ale vím, že něco mezi nebem a zemí existuje. My jsme se s dědou milovali a naše pouto vydrželo i po smrti,“ líčila babička a tekly jí slzy. ,,A jak to, že ho vidím já?“ zeptala jsem se, ale to babi jen pokrčila rameny. ,,Zjevně i mezi vámi je něco víc,“ poznamenala. Babička do měsíce zemřela. Nebýt toho, co se stalo, tak truchlím. Takhle nemusím, protože vím, že ti dva jsou konečně zase spolu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články