Tajemná mlha: Dokáže zabíjet, ale někdy prý funguje i jako stroj času

Tajemná mlha: Dokáže zabíjet, ale někdy prý funguje i jako stroj času
Zdroj: Unsplash

Mlha hraje ústřední roli v bezpočtu hororových a sci-fi filmů. Z hustého oparu se může vynořit upír, klopýtající zombie, nějaké monstrum či skupinka mimozemšťanů. Mlha však může být nebezpečná sama o sobě. Třeba v Belgii si v roce 1930 vyžádala na 60 životů...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 01. 2022 13:00

Mlha je oblak, který leží bezprostředně nad zemí a výrazně snižuje viditelnost. Pokud je skutečně hustá, nevidíme si doslova ani na špičku nosu. Vzniká kondenzací vodní páry v přízemní vrstvě vzduchu. Je složená z vodních kapiček anebo malých ledových krystalků.

Smrtící mlha

Mlha kvůli své hustotě zadržuje nebezpečné látky, které by se jinak rozptýlily ve vzduchu. V roce 1930 kvůli tomu umřelo až šedesát Belgičanů. Mlžný opar koncentroval v údolí Meuse škodliviny po dobu šesti dnů. O osmnáct let později zase došlo k průmyslovému znečištění v Pensylvánii, konkrétně v městech Donory a Webster. Mlha byla tak hustá, že nešlo vidět na druhou stranu silnice. Zemřelo dvacet lidí.

Na konci 80. let se museli obyvatelé anglického Culhamu v Oxfordshire potýkat s bolestmi v krku a krvácením z nosu. Na vině byla opět neproniknutelná mlha. Podobné problémy trápily v roce 2005 i nigerijské město Lagos. Lidé si stěžovali na silné bolesti žaludku a podráždění oči. Úřady raději nařídily lockdown. V některých místech nebylo totiž vidět ani na sto metrů. Laboratorní testy nakonec ukázaly, že mlžný oblak je plný kyseliny sírové. Příčinou mohl být prasklý ropovod.

Cestování časem

Mlha je taktéž součástí mnoha paranormálních jevů. Jenny Travels ve své knize Time Storms: Amazing Evidence for Time Warps, Space Rifts and Time Travel tvrdí, že existuje jakási zářící mlha, kterou nazývá časovou bouří. Má prý schopnost přenést člověka do jiné dimenze či století. V její publikaci nalezneme spoustu případů, kdy lidé během řízení nebo při chůzi narazili na zářící bílou mlhu. Prý najednou zmizeli, jako by je oblak pohltil. Po chvíli se vrátili zpět, avšak v notně rozrušeném stavu.

V roce 1915 měli být zase tři vojáci svědky zmizení celého praporu. Royal Norfolk Regiment měl v turecké zátoce Suvla vpochodovat do mlhy a ztratit se. Poté, co do oblaku vešel poslední muž, se prý opar vznesl k nebi. Mohlo se něco takového doopravdy stát?

Děsivá postava v mlze

Podivný zážitek s mlhou se podle webu Anomalien přihodil i jisté Arielle D. „Byla polovina června, okolo sedmnácté hodiny. Zrovna jsem jela na koni od domu mého souseda. Zhruba po kilometru a půl jsem před sebou něco zahlédla. Byl to menší mrak modře zbarvené mlhy. Když jsem sesedla z koně a přiblížila se k němu, ochromil mne strach."

Arielle říká, že uvnitř byl pětadvacetiletý muž. Na kůži měl skvrny připomínající popáleniny. „Aspoň si myslím, že to byl muž. Odpovídalo tomu i jeho oblečení. Jakmile jsem se mu ale pořádně podívala do tváře, zmizel. Jako by opar odfoukl poryv větru...Je tohle snad důkaz, že mlhou mohou cestovat i různé přízraky? 

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Fog, 1930 Meuse Valley fog

Anomalien.com: Killer Fog: Deadly Vapor – Both Natural And Paranormal

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články