Stránská skála: Místo tajemných obřadů i německý úkryt z druhé světové války

Stránská skála: Místo tajemných obřadů i německý úkryt z druhé světové války
Zdroj: Wikimedia Commons/Dezidor, CC BY 3.0
Stránskou skálu bychom našli na severu brněnské městské části Brno-Slatina. Jde o Národní přírodní památku.Oblast skal patří mezi nejstarší místa výskytu člověka typu Homo erectus v Evropě.V dobách dávno minulých se zde měly provádět krvavé rituály.Za války vyhloubili Němci ve Stránské skále štoly. Měly sloužit jako úkryt pro zaměstnance továrny. Plánovali do nich také přesunout celou výrobu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Stránská skála patří mezi nejtajemnější místa Česka. V dávných dobách se zde měly provádět záhadné rituály, ke kterým prý dochází dodnes. A za druhé světové války si toto místo zase vyhlédli Němci, jejichž stopy jsou zde stále patrné.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 05. 2021 16:30

Stránská skála leží v nejsevernější části katastru brněnské městské části Brno-Slatina. V roce 1978 byla celá oblast prohlášena za Národní přírodní památku.

Krvavé rituály na Stránské skále

Negativní energie, která prostupuje celým komplexem, údajně pochází z krvavých rituálů, které zde měli provádět pravěcí lovci. Podle archeologických průzkumů byla Stránská skála osídlena už v době paleolitu. Díky tomu patří mezi nejstarší místa výskytu člověka typu Homo erectus v Evropě.

Němci na Stránské skále

Za druhé světové války si Stránskou skálu vyhlédli Němci. Vyhloubili v ní štoly, které sloužily jako úkryty pro zaměstnance továrny pro výrobu součástek do motorů letadel. Měly pojmout až dva tisíce lidí. Uvažovalo se totiž, že se do nich přesune i výroba. Nikdy k tomu ale nedošlo.

A právě podzemí dodnes přitahuje děti a dorost. Mají zde provádět magické obřady. Na zemi se prý občas najdou magické symboly a kruhy. Štoly však nejsou pouhým dostaveníčkem puberťáků. V jejich útrobách má docházet ke skutečným nadpřirozeným jevům. „Když jsme tam brali psy, často štěkali do zdánlivě prázdného místa. Někdy jsme nafotografovali určité energetické útvary a otestovali virgulí,” řekl pro Znojemský deník Kamil Pokorný ze sdružení Agartha.

Uvězněná duše mladé dívky

Kromě nevysvětlitelných jevů přitahuje Stránská skála i lidské neštěstí. Lovec duchů Jaroslav Drábek chtěl v roce 2016 navázat kontakt se čtrnáctiletou Vlastou Dostálovou, která 14. října 1938 zahynula po pádu ze skály, a její matkou, jenž se poté oběsila ve štolách. Málokdo ví, že Stránská skála je jedním z míst s nejvyšší paranormální aktivitou u nás, řekl pro deník Blesk Drábek. Vlastička tady skutečně zahynula pádem ze skály. O sebevraždě její matky se hodně spekulovalo, potvrdili to až pamětníci,” dodal.

Jejich duše mají bloudit ve štolách. Přístroje zaznamenávající paranormální aktivitu údajně vždy naměří vysoké hodnoty. Někteří návštěvníci skály zase uvádějí, že zahlédli bílé, jakoby mlžné postavy, či slyšeli kroky z míst, kde nikdo nebyl. Byla to pravda, anebo šlo o pouhý výplod mysli, která byla ovlivněna strašidelným a klaustrofobicky působícím prostředím?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Stránská skála

Znojemsky.denik.cz: Tajemné brněnské pískovcové labyrinty: psi štěkali v místech, kde nic nebylo

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články