Maruška (35): Praděda lákal ve snu mého muže na hřbitov. Když jsem se tam vydala, nestihla jsem se divit

Maruška (35): Praděda lákal ve snu mého muže na hřbitov. Když jsem se tam vydala, nestihla jsem se divit
Zdroj: Pixabay

Maruška vzala manžela na návštěvu k babičce. Od samého začátku se tam Václav necítil dobře. Tvrdil, že je tam s nimi někdo další. V noci měl navíc šílený sen, v němž ho Mariin zesnulý pradědeček lákal na hřbitov. Marušce to nedalo a uprostřed noci se vydala mezi hroby. Našla tam něco děsivého.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 17. 01. 2022 15:00

Není to tak dlouho, co mě napadlo, že bychom mohli zajet na návštěvu za mojí babičkou. Vzhledem k tomu, že bydlí téměř 200 km daleko, museli jsme u ní přespat. Můj manžel ji ještě nikdy neviděl, a tak se na setkání s ní těšil.

Manžel se u mé babičky necítil dobře

Babička Irma bydlí na vesnici v domě, který sousedí se hřbitovem. Jako malá jsem se tam vždycky bála spát. Hřbitov není zrovna veselé místo a večer nebo v noci už vůbec ne. Pár plápolajících svíček, které mi skoro svítily do oken, ve mně budilo hrůzu. Na tom hřbitově je pohřebný i můj praděda, kterého si příliš nepamatuji.

Znám ho z fotografií. Vypadal jako čaroděj. Velké popelníkové brýle, dlouhé černé vousy a husté kudrnaté vlasy. Takového člověka stačí vidět jednou v životě a už ho z paměti nevymažete. Teď ale zpátky k naší návštěvě. Irma byla šťastná, že jsme za ní přijeli. Bydlí sama, jednou denně za ní chodí ošetřovatelka, jinak skoro s nikým nemluví.

Nebylo tedy divu, že sotva jsme přijeli, chtěla si povídat. Celý pátek jsme seděli u stolu a doháněli ztracené roky. Irma byla mým manželem nadšená. Na něm jsem ale viděla, že se u babičky necítí dobře. ,,Co ti je?“ zeptala jsem se ho stranou. ,,Já ti nevím, mám pořád pocit, jako bychom tu nebyli sami,“ přiznal své obavy.

Praděda ve snu lákal mého muže na hřbitov

Babička to i přes špatný sluch zaslechla. ,,Možná máš pravdu. Občas mám také pocit, že tu někdo je. Často se mi zdá o tvém pradědovi,“ poznamenala a podívala se na mě. ,,Láká mě na hřbitov s tím, že mi chce něco ukázat,“ dodala tajemně. ,,Já ale nikdy nejdu, vždycky se snažím se probudit,“ ozřejmila a já viděla, jak se manžel ošil.

Kolem desáté večer jsme se rozhodli jít spát. Babi nás uložila v pokoji právě po pradědovi. Já ještě chvíli zírala do stropu, ale Václav usnul hned. V noci mě vzbudilo, jak s někým mluví. ,Nech mě být! Nikam s tebou nejdu. Já ještě neumírám. Nech mě,“ křičel ze sna a já se ho snažila vzbudit. Probral se celý bledý, zpocený a studený jako led.

,,Nějaký chlap mě lákal na hřbitov. Tvrdil, že mi musí něco ukázat,“ vylezlo z něj rozrušeně. ,,Ukaž mi fotografii toho tvého pradědy. Mám dojem, že to byl on,“ dodal a já šla hledat fotky. Jakmile uviděl jeho tvář, bylo jasné, že můj praděda se do snu i mého už tak dost vyděšenému manželovi. ,,A co ti chce ukázat, nevíš? Možná bychom tam měli jít, abychom to rozluštili,“ navrhla jsem.

Našla jsem čerstvě vykopaný hrob

To ale Václav rezolutně odmítl. Sotva usnul, vydala jsem se na hřbitov sama. Procházela jsem ho křížem krážem. Už se zdálo, že tam nic není. Až na zpáteční cestě jsem si všimla, že je tam čerstvě vykopaný hrob. Posvítila jsem si telefonem na náhrobní kámen. Hrůzou jsem oněměla. Stálo tam jméno mého manžela!

Bez data úmrtí. Vyjekla jsem a utíkala kvapem domů. Až do rána jsem neusnula. Nebyla jsem si jistá, zda to mám těm dvěma říct. Připadala jsem si jako blázen. Nicméně babi před naším odjezdem chtěla společně zajít na hřbitov. Tam jsem zažila další šok. Vykopaný hrob byl pryč. Dodnes nechápu, co to celé mělo znamenat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články