Miluše (61): Synovi jsem půjčila sto padesát tisíc, ale do splácení se moc nehrne. Divím se, že mu to není hloupé

Miluše (61): Synovi jsem půjčila sto padesát tisíc, ale do splácení se moc nehrne. Divím se, že mu to není hloupé
Zdroj: Freepik

Miluše půjčila svému synovi sto padesát tisíc korun. Sliboval, že jí to bude splácet, ale zmohl se jen šest splátek. Kdykoliv se Miluše ozvala, vždy se vymlouval. Smířila se s tím, že své peníze už neuvidí. Považuje to však za veliké zklamání.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 17. 02. 2023 10:00

Když za mnou syn Michal (35) před pěti lety přišel s prosbou o půjčku, neváhala jsem a dala mu peníze. Sliboval, že mi je budou se snachou Danou (34) splácet. Uplynulo pět let a já viděla jen pár splátek. Nemám bohužel páku, jak z nich peníze dostat.

Půjčila jsem synovi sto padesát tisíc

Z rodiny mám už jen syna, pro kterého bych udělala cokoliv. Takže když mě před lety požádal o pomoc, neváhala jsem. Dostali se se snachou do dluhové pasti a já jediná jim mohla pomoci. Šlo o půjčku sto padesát tisíc korun. Něco jsem měla našetřeno, ale zhruba padesát tisíc korun jsem si sama musela půjčit u banky.

Tehdy mi Michal sliboval, že jakmile se trochu srovnají, začnou mi to splácet. Podle toho, co říkal, se zdálo, že jsou na tom vážně špatně. Nemohla jsem dovolit, abych se dostali do potíží. Hlavně kvůli vnukovi, kterému tehdy byl sotva rok. Domluvili jsme se, že mi budou každý měsíc posílat alespoň dva tisíce.

Prvních šest měsíců chodily peníze vážně včas. Pak syn onemocněl a nemohl pracovat. Požádal mě o odklad splátek. Neřekla jsem ani popel a půjčku u banky splácela ze svého.

Syn mi nesplácí dluh

Uběhl další rok a já od nich neviděla ani korunu. Kdykoliv na to přišla řeč, syn sliboval a dušoval se, že až se situace zlepší, zase začnou platit. Jenže Dana podruhé otěhotněla a znovu měli potíže s penězi. Mlčela jsem a snažila se jim pomáhat. I když jsem věděla, že žijí od výplaty k výplatě, začala mě ta situace štvát.

Po dalším roce už se o půjčce mezi námi přestalo mluvit. Michal dělal, jako by se nic nestalo. A já na celé placení zůstala vážně sama. Největší šok přišel po třech letech. Mladí mi oznamovali, že jedou na dovolenou. Byla jsem tím tak zaskočena, že jsem se nedokázala zeptat, kde na to vzali.

A tehdy mi došlo, že mě syn využil a nemá v plánu vrátit mi peníze. Pak jsem se svěřila své sestře, která mi řekla, že to tak nesmím nechat. Peníze mám po něm chtít, i kdyby měl platit tisícovku měsíčně. Tak jsem na něj vyrukovala. Řekl mi, že peníze nemají a dovolenou vyhráli v nějaké soutěži.

Syn se snachou mě hodně zklamali

Celá ta situace mě srazila na kolena. Žádný rodič asi nečeká, že ho podrazí vlastní dítě. Chtěla jsem jim pomoci, protože jsem se bála, co by se mohlo stát. Zjevně jsem se bála víc než oni. Už jsem se smířila s tím, že svoje peníze nikdy neuvidím. Ať je vezme čert. Řeším spíše tu morální otázku.

Divím se Michalovi, že mu to vůči mně není hloupé. Jsem pár let před důchodem, sama budu počítat každou korunu. Kdo pak pomůže mně, kdybych se dostala do potíží? Michal s Danou asi těžko. I když se dnes normálně vídáme, musím říct, že mě hodně zklamali.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články