Mirka (23): Myslela jsem, že za tátův odchod může máma. Skutečnost byla ale mnohem horší

Mirka (23): Myslela jsem, že za tátův odchod může máma. Skutečnost byla ale mnohem horší
Zdroj: Freepik

Mirka vždycky matce kladla za vinu, že od nich odešel její otec. Až v dospělosti zjistila skutečný důvod, který ji naprosto šokoval. Už svého tátu nevidí jako vzor, ale jako člověka, jenž je schopen všeho.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 16. 01. 2022 12:00

Už někdy v pubertě jsem neměla o vztahu svých rodičů žádné iluze. Máma pořád ječela a táta někde trajdal. Když se rozvedli, byla to úleva, protože doma po letech zavládl klid. Zůstala jsem bydlet s mamkou, ale s taťkou jsem se pravidelně stýkala.

Myslela jsem si, že máma tátu bezdůvodně vyhnala

On byl vždycky pohodář. Když na něj mamka řvala, vypouštěl to. Obdivovala jsem jeho klid, protože být na jeho místě, nenechala bych si to líbit. Někdy jsem to matce i řekla. ,,Proč jsi na něj taková? Vždyť nedělá nic hrozného,“ hájila jsem tátu. ,,Až budeš větší, možná to pochopíš. Teď ti to vysvětlovat nebudu,“ odbyla mě.

Já viděla jen to, že na tátu řve. To, že v tom může být i něco jiného, mě nenapadlo. Pravdu o tátovi jsem odhalila až v dospělosti. Když jsem se od mamky odstěhovala a začala žít sama, slíbila jsem si, že nebudu jako máma. Pořád jsem měla pocit, že tátu svou náturou vlastně vyhnala.

Když mi bylo devatenáct, táta mě pozval na pivo. ,,Konečně si ho můžeme dát, aniž by to bylo nezákonné,“ smál se. ,,Rád bych ti někoho představil,“ pokračoval a koukal směrem ke dveřím. Právě přicházela holka, které mohlo být tak osmnáct. ,,Ahoj, já jsem Lída, těší mě,“ řekla, a pak tátu políbila. Byl to šok.

Po rozvodu našich jsem zjistila, co táta roky dělal

Tátovi v té době bylo kolem čtyřiceti. Když jsme se loučili, vzala jsem si ho stranou a zeptala se ho, jestli se náhodou nezbláznil. On mě uzemnil pohledem, který říkal, že přece ví, co dělá. Když jsem ho za pár dní potkala ve městě se snad ještě mladší holkou, než byla Lída, začínalo mi docházet, o čem mamka mluvila.

Šla jsem tedy rovnou za ní. Chvíli jsem si dělala půdu, abych mohla položit přímou otázku. ,,Táta se vždycky scházel s mladšíma holkama?“ otázala jsem se nakonec a máma se zarazila. ,,Vím to. Viděla jsem ho. S jednou jsem si dokonce musela potřást rukou,“ ozřejmila jsem a mámě se zalily oči slzami. ,,Mrzí mě to, holčičko. Táta takovej byl vždycky. Myslela jsem si, že ty jeho zálety ustojím, ale nedalo se to. Teď znáš pravý důvod rozvodu,“ vyložila karty a objala mě.

Převyprávěla mi, co všechno musela po tátově boku skousnout. Dokonce i to, že si jeden čas brousil zuby na moji kamarádku Verču, která k nám chodívala na návštěvu. ,,To je nechutný. Nikdy bych to do táty neřekla,“ snažila jsem se to celé pochopit. ,,A to pořád není všechno,“ přiznala se mamka. Vřelo to ve mně jako v papiňáku.

Táta si platí mladé holky

Při další schůzce s tátou jsem to na něj vybalila. ,,Přijde ti normální, aby ses tahal s tak mladýma holkama? Víš, jak jsi mamce ublížil? A mně vlastně taky?“ utrhla jsem se na něj, ale jemu to bylo jedno. ,,Zahráváš si. Co když je některá z nich pod zákonem? Co jim za styk slibuješ?“ pátrala jsem po důvodu toho, co dělá.

Táta tvrdil, že jsou vždy plnoleté. Také nepřímo prozradil, že v tom hrají roli peníze. Bohužel celé toto zjištění zapříčinilo, že se s tátou nechci vídat. Vychoval mě, to mu neupřu, ale už s ním nechci mít nic společného. V mých očích je to slizký úchyl, který si nás nikdy nevážil.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články