Rozárka (34): Táta se chtěl po rozvodu nastěhovat k nám. Musela jsem zasáhnout

Rozárka (34): Táta se chtěl po rozvodu nastěhovat k nám. Musela jsem zasáhnout
Zdroj: Freepik

Když matka Rozárce oznámila, že se budou s otcem rozvádět, brala to sportovně. Zbystřila až v momentě, kdy ji táta požádal o azyl. Tomu chce Rozárka zabránit, protože odmítá s otcem bydlet.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 12. 2021 08:00

Naši se rozhodli, že půjdou od sebe. Nejprve jsem s jejich rozhodnutím souhlasila, než jsem zjistila, co táta zamýšlí. On si maloval, že půjde bydlet k nám. O to ale nestojím, tak jsem se do jejich rozvodu vložila.

Máma se chce s tátou rozvést

Máma s tím poprvé přišla někdy na jaře. ,,Rozi, s tátou asi půjdeme od sebe. Co bys tomu řekla?“ zmínila se. ,,Co by? Že je to váš život a vy si o něm rozhodujete,“ odvětila jsem. Přes léto se zdálo, že na rozvod nedojde. Rodiče spolu dokonce jeli na dovolenou a plánovali další akce. Máma se k tématu rozchodu už nevrátila a já to pustila z hlavy.

Přišla s tím znovu až v září. ,,Budeme se rozvádět. Chci, abys to věděla od nás. Naše manželství přestalo plnit svoji funkci,“ prohlásila mamka a já to brala sportovně. Chtěl se se mnou sejít i táta, aby mi k tomu řekl své. Když mi to oznamoval, ani on nevypadal nijak smutně. ,,Tuším, že už ti to máma říkala, viď? Zvládneš náš rozvod?“ ujišťoval se.

,,Neboj, tati, já jsem v pohodě. Hlavně vy abyste to ustáli,“ řekla jsem a mrkla na něj. Rozvodové řízení se začalo rozjíždět. Já to vážně nijak neřešila. Nemělo cenu, aby se lepilo něco, kde už chybí kousky skládačky. Navíc je dneska rozvedený kdekdo. Zbystřila jsem až v momentě, kdy za mnou táta přijel s prosbou, kterou jsem nečekala.

Táta hodlá po rozvodu bydlet u nás

,,Rozárko, já bych od tebe něco potřeboval,“ začal už ve dveřích. ,,Já zapomněl, že máme s tvojí mámou předmanželskou smlouvu, takže nemám po rozvodu kam jít,“ smutně se na mě podíval. ,,Aha. Tak tě máma musí nějak vyplatit, ne?“ zjišťovala jsem. ,,Právě, že nemusí. Proto jsem se chtěl zeptat: Mohu u tebe bydlet? Máte velký dům, ani to nepoznáš, že tam jsem,“ prosil a mně došlo, že tomu musím zabránit.

V daný moment jsem to odkývla, ale bez jakéhokoliv slibu. ,,Já s tátou bydlet nemůžu. Nejde to. On je prostě někdy na palici. Navíc bude chtít pořád někam vozit. Znám ho,“ svěřovala jsem se večer manželovi. ,,A co s tím uděláš? Rozvod už běží, ne?“ namítal. ,,Co by. Dám ty dva zase dohromady, ale musím rychle,“ zamyslela jsem se.

Šlo především o mámu, která chtěla ze vztahu odejít. Jak jsem později zjistila, vadilo jí, že táta rychle stárne, jen sedí doma a nikam nechodí. ,,To by se dalo napravit,“ hledala jsem oporu u manžela. ,,Já ti nevím, je to risk, ale zkusit to můžeme,“ nabídl mi pomoc. Petr se začal věnovat mému otci a nenápadně mu vysvětloval, jak se má k ženě chovat a co ženy chtějí.

Museli jsme s manželem zasáhnout

Já se soustředila na matku a její potřeby. Trochu jsem i hrála na city. ,,Mami, já o tom tak přemýšlela. Je ten rozvod vážně nutný? O co jde, že musíte od sebe?“ zajímalo mě. ,,Rozi, táta už není ten, koho jsem si brala. Leze mi ustavičně na nervy. Myslím, že nám bude líp bez sebe,“ uzemnila mě.

,,A co když si nikoho nenajdeš? A zůstaneš sama? Přemýšlela jsi nad tím?“ šla jsem do extrému. Nevím, zda za to mohu já, nebo naši začali přemýšlet, ale rozvod se zatím pozastavil. Prý si dají společně ještě jedny Vánoce, a pak se uvidí. Já doufám, že spolu zůstanou, protože jinak to taky odnesu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články