Mirka (29): Manžel nutí syna chodit na fotbal, vůbec mu nevadí, že ten sport nesnáší. Plní si tím jen svoje sny

rodina, syn, dítě
Zdroj: Freepik.com

Mirka řeší ve své rodině velmi nepříjemnou situaci. Manžel nutí jejich syna chodit na fotbal. Vůbec ho nezajímá, zdali to syna baví, nebo ne. Plní si tím svůj sen z dětství. Když bylo synovi pět let, sám se rozhodl, že mu řekne pravdu. Na rovinu mu řekl, že fotbal nesnáší a nechce ho hrát. Jaká reakce byla otce, když to slyšel přímo od syna?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 10. 2020 15:00

Jirka působí na okolí jako extrovert, ale opak je pravdou. Je velmi uzavřený a ani já po sedmi letech našeho vztahu občas nepoznám, co si zrovna myslí. Dlouho mu trvalo, než se mi otevřel a prozradil něco ze svého života.

Nařídil mu, že bude hrát fotbal

Nejvíc trpí tím, že jeho otec na něj měl vysoké nároky a on se mermomocí snažil, aby splnil každý jeho požadavek. Jirka chtěl jako malý hrát fotbal, jeho otec s tím ale nesouhlasil. Jirka začal s fotbalem až v pozdějším věku, a tak jeho úspěch nebyl veliký. Teď realizuje svoje dětské sny na našem synovi.

Náš syn Kuba (6) už od tří let povinně dochází na fotbal. Pokud se to tak dá nazvat. Když s tím začínal, byla to spíše taková hra s míčem. Bylo zázrakem, když se do něj Kuba vůbec trefil. Ve třech letech těžko hodnotit, zdali tam je, nebo není talent. Jen jsem viděla na Jirkovi, jak moc je to pro něj důležité, aby tam Kuba chodil.

Manžel musel vidět, že to syna nebaví

Jirka nakupoval drahé kopačky a výbavu, aby měl syn všechno, co k fotbalu patří. Já to viděla spíš tak, že to kupoval proto, aby dal synovi to, co si přál on jako malý. Nikdy ho nenapadlo se syna zeptat, zdali ho to vůbec zajímá. Prostě rozhodl, že bude hrát fotbal a tečka. Jako matka jsem cítila, že syna to nebaví.

Párkrát jsem se snažila s Jirkou promluvit, aby tak netlačil na pilu, ať mu dá čas. Syn musel trénovat i o víkendu na zahradě a veliké nadšení u něj stále nepřicházelo. Mluvil spíš o tom, že by rád chodil na písek. Jirka tím byl totálně posedlý a vše se točilo jenom kolem fotbalu. Největší rána měla teprve přijít.

Syn mu řekl, že fotbal nesnáší

Kuba oslavil páté narozeniny. V tomto věku už mají děti svoji hlavu. Jednou po tréninku přišel večer za tátou a řekl mu: ,,Tati, mě ten fotbal vůbec nebaví, už tam nechci chodit. Byla jsem na něj hrdá, že to dokázal sám. Bohužel, reakce manžela byla šílená. ,,Na fotbal chodit budeš, ať tě to baví, nebo ne, nastrkal jsem do toho tolik peněz, že o tom nechci ani slyšet,“ bouchnul do stolu a vyhnal syna do pokoje.

Okamžitě jsem na něj vystartovala se slovy: ,,To si děláš srandu? To dítě je z toho nešťastný, nebaví ho to a ty ho nesmyslně nutíš, protože ty jsi jako dítě hrát nemohl?“ Ten večer jsme se velmi ošklivě pohádali. Část viny hodil i na mě, štve ho, že jsem ho nepodpořila.

Vlastně jsem se od manžela dozvěděla, že jsem syna naočkovala já. Kuba dál znechuceně dochází na tréninky fotbalu, Jirka je v tomto slepý a hluchý. Navíc, Kuba je na to poměrně dost nešikovný a myslím, že je otázka času, kdy to Jirkovi řekne někdo, kdo je v oboru větší kádr než on sám.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články