Jarmila (28): Manžel vyžaduje každou neděli buchtu. Jednou jsem nic neupekla a nestačila jsem se divit

žena
Zdroj: Freepik.com

Jarmila se nám svěřila se svým příběhem, aby ukázala, jak těžké je žít s někým, kdo má nastavený pevný řád a zvyklosti. Marek má několik zásadních požadavků, aby byl spokojený. Jedna z několika věcí je, že musí být každou neděli upečený nějaký koláč. Tři roky to Jarmila plnila. Až jednoho dne neupekla. Čím jí Marek vyhrožoval?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 30. 09. 2020 06:30

U Marka jsem od začátku věděla, že má rád ve věcech řád. Měl svoje rituály, bez kterých jeho den nemohl začít. Každé ráno vstával ve stejný čas. Než si vyčistil zuby, udělal třicet dřepů a vypil půl litru teplé vody.

Všechno muselo mít řád

Tak to bylo se vším. Každý den snídal stejné cereální sušenky s černým čajem. Každý den požadoval jiný oběd, ale vždy tam musela být mrkev. Nikdy k domu nezaparkoval popředu, ale vždy musel nacouvat na centimetr přesně na dvě kostky. Ke kadeřnici chodil vždy přesně po měsíci a týdnu. Nikdy dřív, nikdy později.

Byla jsem na jeho zvyklosti už naučená, takže jsem věděla, jak musí naše domácnost fungovat, aby byl klid. K dalším jeho zvyklostem patřilo, že každou neděli požadoval, abych upekla něco sladkého. Musela jsem péct vždy ráno, aby to provonělo dům. Nemohlo se stát, že bych nic neupekla, protože neděle jsme měli nastavené, že je trávíme doma.

V neděli se muselo péct

Ráno jsem musela vstát, udělat mu čaj, a to s přesným poměrem medu a citrónu. Společně jsme posnídali. Já si pak musela stoupnout do kuchyně a vymýšlet, co upeču. Během toho, co se ,,něco" peklo, jsme uklízeli celý dům. Musela jsem luxovat a vytírat. Marek utíral prach z poliček a umýval kliky. Další jeho podivná zvláštnost. Dělali jsme to každou neděli, tři roky.

Marek byl jinak vcelku normální. Byl na mě hodný, pozorný. Měl mě rád. Nenechával mě, abych věci dělala sama. Přál si do budoucna děti a chtěl mi dát najevo, že mi vždy pomůže. Občas jsme chodili do kina, ale i to mělo svůj řád. Nesmělo to být víc jak jednou za dva měsíce.

Svěřila jsem se kamarádkám

Moc jsem o tom s kamarádkami nemluvila, že je můj manžel tak trochu podivín, ale někdy jsem se v tom vztahu dusila. Jedna z mých dobrých kamarádek měla oslavu třicátých narozenin. Konalo se to v sobotu. Marek jít nechtěl, ale já si to nemohla nechat ujít. Marek byl naštvaný, protože to nabouralo náš, nebo spíš jeho život.

Já se těšila, až vypadnu z toho stereotypu s řádem. Náramně jsem se bavila, možná víc, než si situace žádala. Alkoholem jsem na sobě nešetřila. V tom stavu jsem se holkám svěřila, jaký Marek je. Některé se smály, jiné nabádaly, abych se raději rozvedla. Jedna mi poradila, abych v neděli nic neupekla a ani neuklízela, co se bude doma dít.

Pokud neupečeš buchtu, rozvedeme se

Domů jsem se vrátila v neděli v pět ráno. Marek nadával jak pavián, ale mně to v tu chvíli bylo jedno. Ulehla jsem do postele a doufala, že to přežiji. Marek za mnou přišel do ložnice velmi podrážděný a řekl mi: ,,Pokud okamžitě nevylezeš z té postele a neupečeš buchtu, rozvedu se.“ Čekal asi, že vstanu a poletím dělat sníh do bábovky.

Ležela jsem dál a jen jsem odpověděla: ,,Dělej, jak myslíš, já dnes prostě nepeču.“ Jsou to dva týdny a Marek se mnou stále nemluví. Myslím si, že trpí nějakou poruchou. Pokud nepoleví on ze svých ,,zvyklostí", podám žádost o rozvod spíš já.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články