Nevěra zraní vždy a každého. Co si počít? Postupujte ve dvou krocích, které vám pomohou se s ní vypořádat

Přestože je nevěra pro každý vztah velkou zkouškou, vztah zpravidla nenávratně poničí až neadekvátní reakce na nevěru.
Zdroj: Unsplash.com
Nevěra je vnímaná jako obrovská zrada. Dostavuje se hněv, ale i smutek, obavy a strach z budoucnosti. Je narušena důvěra v partnera, ale i důvěra v sebe. Situace může být natolik psychicky náročná, že vyústí v hluboké psychické potíže. I proto je vhodné, zaměřit se hned zpočátku na co nejhladší zvládnutí nevěry.Nejprve je třeba zpracovat své negativní emoce, vykřičet se, vyplakat se, dát průchod svým negativním pocitům. Vyplatí se přitom zdržet jakýkoliv unáhlených závěrů. Po zpracování emocí je čas na základní otázku: Proč? Racionální reakce na nevěru spočívá v pátrání po důvodech. Pokud má vztah pokračovat, měl by nevěrný partner vždy jasně vysvětlit, co ho k nevěře vedlo. Znát detaily nevěry je však na škodu.Nedoporučuje se ani svěřovat příbuzným, přátelům a známým. Čím méně lidí o nevěře ví, tím lépe. Výčitky ani žádosti o opakované omluvy nejsou na místě. Ultimáta, stejně jako prosby a vnucování se partnerovi také situaci jenom zhorší.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nevěra dle statistik významně zasahuje do vztahů většiny lidí. Nikdo z nás nevěru nevítá s nadšením, avšak taktika potlačování pravdy, ať již na straně nevěrníka, nebo podváděného, také ničemu nepomáhá. Nemůže přinést nic pozitivního narušenému vztahu, ani psychice partnerů. Vyrovnat se s nevěrou rozhodně není snadné ani tehdy, když oba partneři chtějí vztah udržet. Základním předpokladem je otevřená komunikace, upřímnost, respekt a trpělivost. Vždy je to běh na dlouhou trať.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 12. 06. 2020 13:00

V první fázi odhalení nevěry hrají hlavní roli emoce. Nevěrník odkryje to, co doposud pečlivě tajil. Především podváděný partner má však v sobě mnoho nahromaděných pocitů, do kterých přerostly původní pochybnosti, nejistota a strach.

1. Vykřičte to, anebo se vybrečte

Vykřičet své negativní emoce je v první fázi to nejlepší, co můžete udělat, nikoliv pro svůj vztah, ale pro své psychické zdraví. Někoho přepadne spíš smutek než hněv, i tak je dobré dát průchod svým emocím a vyplakat se.

Ve stavu emoční záplavy není možné s partnerem cokoliv vyřešit. Jde o způsob, jak se vypořádat s vlastními emocemi, aby se ke slovu mohl dostat zdravý rozum. Až tehdy se dá relevantně zabývat dalším osudem vztahu. Zásadní životní kroky bychom vždy měli řešit s chladnou hlavou.

2. Vezměte si čas pro sebe

S nevěrou partnera přichází pocity bezradnosti a nejistoty. Člověk zpravidla hledá nějaké vysvětlení, chce vědět proč ho druhý zradil. Nevěrný protějšek by pro možné pokračování vztahu měl skutečně objasnit své chování, avšak bez zbytečných detailů.

Pro zachování vlastního duševního zdraví je vhodné zaměřit se na sebe, nevěnovat pozornost partnerovi, nezabývat se názory jiných. Nevyplatí se pátrat po detailech, nebo o nevěře partnera fantazírovat. Prospěje jakékoliv rozptýlení, které uleví od trápení a nepříjemných myšlenek. Ovšem nevěra jako odveta rozhodně ničemu nepomůže, ani ultimáta. Nejlepší je dopřát si čas na rozmyšlenou.

Psycholog Petr Šmolka nabízí jako možné řešení i tzv. rozvod na zkoušku. Manželé či partneři se odloučí, dohodnou si konkrétní podmínky a fungují, jako by vztah byl ukončený. Oba se tím zklidní. Můžou spolu začít věcně komunikovat a vztah tím získá šanci na záchranu.

Každá nevěra je náporem na psychiku. Jak ji ustát co nejlépe? PODÍVEJTE SE:

Literatura: Šmolka, Petr: Nevěra Pro podváděné a podvádějící. Praha: Grada, 2010.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články