Pavel (45): Tchyně mě dohání k šílenství, po celém bytě mi nechává bizarní vzkazy

Pavel (45): Tchyně mě dohání k šílenství, po celém bytě mi nechává bizarní vzkazy
Zdroj: Unsplash

Pavel si dlouho myslel, že má fajn tchyni. Jenže v poslední době se ukázalo, že to s ní až tak dobré nebude. Když se někdy staví na návštěvu, zanechává mu po bytě neobvyklé vzkazy.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 05. 2023 17:00

Mít tchyni, která vás nenutí vyskočit z okna už jenom svou existencí, je pro manželství mimořádně důležité. S Františkou (65) jsem obvykle vycházel dobře. Nevyhledával jsem sice její společnost, ale když jsme se setkali třeba na rodinné večeři, dalo se to snést.

Vzal jsem si tu pravou

Když jsem si bral Kateřinu (40), byl to už můj druhý sňatek. Ale tentokrát jsem věděl, že je to ta pravá. Šlo o lásku na první pohled, ale pak se ukázalo, jak je Kateřina přátelská, chytrá a prostě žena, na kterou je spoleh. A navíc je atraktivní a svou figuru si udržuje pravidelným cvičením.

Také její maminka Františka byla sympatická dáma, vždy usměvavá a hýřila vtipem. Neustále je v pohybu a i přes pokročilý věk zůstávala aktivní. Tu se setkávala kamarádkami, tam si zašla cvičit. A někdy vyrazila i na výlet do některého z evropských velkoměst. Nikdy jsem si nemyslel, že by náš vztah mohlo něco komplikovat.

Tchyně se začala chovat trochu neobvykle

Ale potom jsem si všiml něčeho zvláštního. V našem bytě začaly objevovat vzkazy, které zanechala právě Františka. Zprávy byly napsány na různých předmětech - na hrncích, sklenicích, dokonce i na košili, kterou jsem měl na věšáku. A nebyly to nějaké motivační citáty, které bych od ní možná i čekal.

Tento hrnek patří na horní poličku, ne na tu dolní!" stálo třeba na hrnku, který jsem po umytí automaticky odložil do skříňky. Jeden nebo dva vzkazy bych možná snesl. A zpočátku jsem to bral s humorem. Myslel jsem si, že je to prostě vtípek od Františky. Jenže vzkazy přibývaly. Postupně jsem nabyl dojmu, že to je trošku divné a přestává to být legrace. Začal jsem se ptát sám sebe, jestli Františce nemohlo přeskočit....

Rozhodl jsem se, že si o tom promluvím s Kateřinou. Řekl jsem jí, jak moc si vážím její maminky, ale ty vzkazy mě začínají poněkud trápit. Kateřina se nejdříve usmála a vysvětlila mi, že Františka má zvláštní smysl pro detail. A ráda všechno udržuje v pořádku. Ale to ještě nebylo všechno.

Už své tchyni rozumím o trochu víc

Ukázalo se, že Františka sice přišla o manžela už před několika lety, ale dodnes se s tím nesmířila. A právě tato ztráta v ní vyvolává potřebu mít všechno pevně pod kontrolou. Ve svém bytě má stoprocentní pořádek a to jí pomáhá udržet si pocit stability.

V jejím světě to je způsob, jak se vyrovnávat se ztrátou manžela. Její vzkazy mi teď připadají jako neobvyklý pokus o vzpomínku na něj. On totiž měl hrozně rád ve věcech pořádek. Došlo mi, že jsem Františce křivdil. Neblázní, jen je uvnitř ohromně smutná. Nový pohled na tyto vzkazy mi pomohl lépe jí porozumět. Už se nad nimi tolik nerozčiluji a v klidu překládám věci podle jejích pokynů. To je to nejmenší, co můžu pro Františku udělat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články