Tereza (35): Tchyně mi dělala ze života peklo. Pak můj muž přišel s geniálním nápadem a pořídil jí štěně

Tereza (35): Tchyně mi dělala ze života peklo. Pak můj muž přišel s geniálním nápadem a pořídil jí štěně
Zdroj: Freepik

Tereza se před třemi lety provdala za Jakuba a jejich vztah byl naprosto dokonalý. Vadou na kráse bylo jen společné bydlení s tchyní. Věci se zhoršili, když se Tereza stala matkou.

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 05. 2023 11:00

S Jakubem (37) jsem opravdu šťastná a nikdy jsem nikoho nemilovala víc. Po svatbě jsme začali bydlet v domě jeho matky Zdeny (62). Přenechala nám druhé patro, kde jsme se mohli zabydlet. Byla jsem jí moc vděčná. Jenže postupem času se ukázalo, že to nebyl dobrý nápad.

Tchyně se nám montuje do všeho

Jednoho dne jsem se vrátila domů a čekal mě šok. Zdena v našich pokojích přerovnala skříně, ostříhala kytky a dokonce sundala ze zdi v chodbě můj milovaný obrázek. „Jak si to můžete dovolit? Jakubovi by se to určitě nelíbilo," vystartovala jsem na ni.

Zdena se na mě podívala a posměšně prohlásila: „Ty asi stále žiješ v té své malé bublině a nechápeš, jaká jsou tady pravidla..." Byl jsem z toho zděšená. „Jaká pravidla? Proč vám vadí, jak si skládám prádlo ve své skříni?" Zdena jen kroutila hlavou. „Ty bys měla být vděčná, že u mě můžete bydlet. Přizpůsobovat se budeš ty, holčičko. Já jediná vím, co je pro Jakuba nejlepší," dodala.

Od té doby byly podobné situace na denním pořádku. Snažila jsem se najít způsob, jak s tchyní vyjít a vysvětlit jí, že si její pomoci vážím, ale tohle není správné. Nešlo to. A Jakub se navíc choval jako mamánek a poslouchal matku na slovo.

Stala jsem se matkou

Když nám narodilo dítě, situace se docela vyhrotila. Zdena začala mluvit i do péče o malého Tomáška. „Nebudete mi říkat, jak mám pečovat o svého syna, kdy ho mám krmit a jak dlouho má spát," vystartovala jsem na ni. Zdena se na mě překvapeně podívala. „Ale já se jen snažím pomoci. Nechápu, proč jsi tak protivná. Vždyť jen chci, aby mělo vaše dítě tu nejlepší péči," pronesla.

Už jsem neměla sílu bojovat s ní dál. Naložila jsem Tomáška do kočárku a utekla ke své matce. Když jsem se u ní posadila na gauč, všechno to na mě dolehlo. A rozplakala jsem se. Maminka mě objímala a snažila se mě uklidnit „To bude v pořádku, Terezko. Ty máš právo na svůj život a na své rozhodnutí. Nesmíš dovolit, aby tě někdo ovládal a omezoval. Máte s Jakubem právo na svůj vlastní život,“ řekla mi.

Uvědomila jsem si, že má pravdu. Musím se postavit a bojovat za svou rodinu. Další den jsem se vrátila domů a měla s tchyní dlouhý rozhovor. Bylo to těžké, protože mě pořád přerušovala, ale já se nedala a všechno jí vyložila. Zdálo se, že nad tím přemýšlí.

Dárek pro tchyni

Nejvíc ale patrně pomohlo to, že chování své matky měl plné zuby už i Jakub. A přišel s geniálním nápadem, jak zlepšit náš vztah. Pořídil jí štěně jorkšíra, po kterém dlouho toužila. Roztomilý pejsek se hned stal jejím nejlepším kamarádem.

Zdena byla nadšená a začala veškerou pozornost věnovat pejskovi. Brzy se stal neodmyslitelnou součástí domácnosti. Díky pejskovi a jeho nekonečnému nadšení se podařilo zmírnit napětí, které v domě panovalo. Zdena přestala se sekýrováním a vklouzla do role prima babičky a pohodové tchyně.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články