Klára (29): Nechala jsem sestru, aby mi pohlídala psa. Když jsem se vrátila domů, nestačila jsem se divit

Klára (29): Nechala jsem sestru, aby mi pohlídala psa. Když jsem se vrátila domů, nestačila jsem se divit
Zdroj: Freepik

Klára si se svou o deset let mladší sestrou Michaelou začala pořádně rozumět, až když jí táhlo na třicet. Jejich sourozenecký vztah se v dospělosti výrazně zlepšil, jenže pak přišla věc, která se neměla stát.

Jan Švanda
Jan Švanda 28. 01. 2023 19:00

Dlouho jsem vyrůstala bez sourozence a život jedináčka mi zpočátku vyhovoval. Rodiče se mi maximálně věnovali. Měla jsem takřka vše, na co jsem si vzpomněla, a musím připustit, že mě notně rozmazlovalo i příbuzenstvo. Kamkoliv jsem šla s mámou a tátou na návštěvu, okamžitě jsem se stala středem pozornosti a dostávala kupu dobrot, o které jsem se nemusela s nikým dělit.

Po narození sestry se moje pozice změnila

Už to pomalu vypadalo, že jedináčkem zůstanu navěky. Když mi ale bylo devět let, uslyšela jsem od mámy překvapivou zprávu. „Klárko, budeš mít sestřičku!“ oznámila mi nadšeným hlasem. Druhé dítě si s tátou strašně přáli, jenže dlouho se jim nedařilo. Teď se konečně dočkali! Těšila jsem se moc, i když jsem neměla páru, co vlastně čekat a jak se tím změní můj život.

Každopádně když se sestra Michaela narodila, měla jsem šílenou radost. Všude jsem se chlubila, doma jsem mámě se vším pomáhala a plně si užívala roli starší ségry. Horší to ale bylo o pár let později. Já byla v pubertě, bylo mi šestnáct let, pokukovala jsem po klukách, zatímco sestra teprve nastupovala do školy. Začínal se mezi námi projevovat věkový rozdíl, každá z nás měla jiné zájmy, což se negativně podepsalo na našem vztahu.

Moje pozice v rodině se navíc změnila, já byla rázem ta druhá, skoro při každé hádce s Míšou mě rodiče okřikovali a bránili ji. Byť jsem často měla pravdu já. Jenže nedalo se nic dělat. Sourozenecké rozepře pokračovaly a se ségrou jsem si notovala, až když jí táhlo na osmnáct. Naše vztahy se pak hodně zlepšily, často jsme si povídaly, svěřovaly se vzájemně s problémy, chodily do kavárny, pařily na diskotéce. Zkrátka staly se z nás dobré kamarádky, což jsem si ještě před pár lety nedovedla představit.

Sestře se můj přítel zamlouval

Sestra mi schválila i moji první velkou lásku, kterou jsem poznala, když mi bylo sedmadvacet. Jmenoval se Matěj a Míše se moc líbil. Byl to vysoký blonďák s modrýma očima ve stejném věku jako já. Měl výtečný charakter a ani ve snu by mě nenapadlo, jakou pecku od něj za pár měsíců schytám.

Často jsem ho vodila k nám domů. Sestře to nevadilo, pokaždé se sice na něj svůdně usmívala, mně to ale nevadilo, protože jsem od ní žádnou zradu nečekala. Nedokázala jsem si vůbec představit, že by mi byl Matěj nevěrný právě s mojí ségrou.

Jenže jsem se šeredně spletla! Byla jsem neskutečně naivní. Matěj se postupem času stále víc zajímal o Míšu. Vyptával se mě, jak se má, jestli si už někoho našla… Já husa vůbec nic netušila, myslela jsem si, že mě miluje, a draze za to zaplatila.

Přítele jsem nachytala se svojí sestrou

Jednoho podzimního dne jsem si plánovala vyjít s kamarádkou do divadla. Bydlela jsem tehdy už nějakou dobu ve vlastním bytě a požádala ségru, jestli by u mě pohlídala malého bišonka, kterého jsem si s Matějem pořídila. Přítel mi tvrdil, že se zdrží v práci a přijde pozdě, takže jsem oslovila Míšu, jež s tím absolutně neměla problém. Přišla přesně načas. „V kolik hodin se vrátíš?“ vyzvídala. „Někdy před půlnocí,“ odvětila jsem. Poté jsem jí ještě jednou poděkovala za pomoc s pejskem a vyrazila na cestu.

Jenže euforie ze mě brzy vyprchala. Kamarádce se totiž pouhých pár minut po začátku představení udělalo špatně a já ji raději doprovodila domů. Divadlo jsem odpískala a rozhodla se pro návrat do svého bytu. „Aspoň si Míša udělá hezký večer,“ říkala jsem si při pohledu na hodinky, které ukazovaly půl sedmé. Kdybych věděla, jaký pohled mě za chvíli čeká, raději bych se do půlnoci procházela po městě. Jakmile jsem totiž otevřela dveře, zůstala jsem stát jako socha. Z obýváku se linuly podezřelé zvuky, a když jsem přišla blíž, spatřila jsem na gauči Matěje s Míšou, jak jsou zrovna v nejlepším. Chvíli jsem na ně zírala a nezmohla se na slovo.

Když jsem se vzpamatovala, popadl mě záchvat zuřivosti. Řvala jsem střídavě na Matěje a na Míšu, která se mě marně snažila uklidnit. Matěj se mezitím oblékl a mazal pryč. O chvíli později ho následovala i Míša, které jsem slovně pěkně naložila.

S přítelem i sestrou jsem zatočila

Byla to pro mě kudla do zad. Matěje jsem ihned poslala k vodě a do smrti ho nechci vidět. Sestru ani s odstupem času nedokážu vystát. Nemluvím s ní a opravdu nevím, jestli jí dokážu tuhle zradu někdy odpustit.

Od osudného dne uběhl už téměř rok. Já si před pár dny našla nového přítele, ale o Matějovi nevím vůbec nic. Jediné, co vím, že s mojí sestrou, která nyní studuje marketing na vysoké škole, nechodí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články