Jarka (32): Moc bych si přála, aby dal manžel druhou šanci své matce. Myslím, že už pykala dost

Jarka (32): Moc bych si přála, aby dal manžel druhou šanci své matce. Myslím, že už pykala dost
Zdroj: Freepik

Jarka se marně snaží udobřit manžela Matěje s jeho maminkou Helenou. Matěj jí totiž nemůže odpustit, že byla alkoholička a svým chováním vyhnala otce. Jarka se ale s Helenou vídá a ví, že je z ní nový člověk. Teď pracuje na tom, aby to pochopil i Matěj.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 09. 2022 07:00

Mezi mým manželem Matějem (34) a jeho matkou se před lety událo něco, co jí nedokáže odpustit. Tchyně propadla alkoholu. A to byl důvod, proč došlo k rozvodu manželových rodičů. Matěj to matce ani po letech nedokáže odpustit a ta je z toho na dně.

Manžel nedokáže své matce odpustit minulost

Já jsem do jejich rodiny vstoupila v době, kdy tchyně Helena (55) prožívala velmi komplikované období svého života. I když se to na první pohled nezdálo, byla alkoholičkou. Matěj se snažil víc než dost, aby ji z toho dostal. Jenže na to nestačil ani on, ani jeho otec Bohumil (60). Ten závislost své ženy neustál a opustil ji.

A právě to nemůže Matěj své matce odpustit. Nechápe, jak to celé mohla dopustit. Nenachází v sobě odpuštění ani dnes, když je Helena abstinentkou. I my dvě jsme si v době největší krize řekly dost ošklivé věci. Během jejích alkoholových excesů nešla pro ostrá slova daleko. I já jsem si původně myslela, že už s ní nikdy nepromluvím.

Když se však po roce vrátila z léčebny, jevila se jako člověk, který touží po druhé šanci. Velmi opatrně jsem s ní začala navazovat kontakt. Občas jsem jí zavolala a zeptala se, jak se má. Někdy jsem se za ní stavila a hodinku jsme si nezávazně povídaly. Bylo mi s ní dobře a myslím, že moje přítomnost ji taktéž hladila po duši.

Manžel pořád zuří

Když jsem čekala dceru Olinku, tchyně se mi snažila být po boku. Aniž bych si to uvědomovala, vznikal mezi námi nový vztah. Už jsme se nikdy nebavily o minulosti. Obě jsme to hodily za hlavu. Začaly jsme se pravidelně vídat a já na vše zapomněla. Za zlé mi to měl jen Matěj. Zuřil vždycky, když zjistil, že jsem byla s jeho matkou.

„Jak se s ní můžeš bavit? Všechno zničila, tátu vyhnala," prskal. A nenapadlo tě, že i ona je sama? Že možná někoho potřebuje?" reagovala jsem. Na to měla myslet dřív, než začala chlastat," odvětil. Zaráželo mě, jak rychle to měl vždycky vyřešené. Nešlo mi to na rozum. Vždyť je to jeho matka...

Tchán se z rozvodu dostal celkem rychle. Dnes má novou partnerku a je spokojený. Myslím si, že svého odchodu nelituje. Jediný, kdo to pořád řeší a tahá špinavé prádlo, je Matěj. Když za mnou přijela Helena do porodnice, málem ji nechal vyvést. Odmítal ji pustit k našemu dítěti. Bylo to vážně hrozné.

Tajně doufám, že ty dva zvládnu spojit

„Matka k našemu dítěti nesmí, rozumíš? Já si to nepřeju," rozkázal mi. A já doufala, že právě malá Olinka by mi mohla pomoci ty dva zase spojit. Jak se zdá, tak jednoduché to nebude. Matěj ani neuvažuje o tom, že by dal mámě druhou šanci. Prostě ji odstranil ze svého života a tím to pro něj hasne. Já se mu snažím říct, že Helena se svým pitím potrestala už dost. Vždyť je sama, opakuji mu často.

Rozhodla jsem se, že se nevzdám. Olina má právo na to, aby se stýkala i s babičkou Helenou. Takže ať se Matěj staví třeba na hlavu, ale ty dvě se vídat budou. Já mám Helenu ráda a minulost je prostě dávno pryč. Doufám, že když třeba Matěj uvidí, jak skvělá je babička, pookřeje a tu šanci jí přece jen dá. Ona by o ni totiž velmi stála.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články