Sofie (30): Kamarádka zažila domácí násilí. Na první pohled nebylo vůbec znát, že se něco děje

Sofie (30): Kamarádka zažila domácí násilí. Na první pohled nebylo vůbec znát, že se něco děje
Zdroj: Unsplash

Většinu obětí domácího násilí tvoří ženy. Sofie si myslela, že se jí toto téma netýká. Ale když za ní nedávno přišla kamarádka s žádostí o pomoc, nestačila se divit. Její navenek idylický vztah je poznačen domácím násilím.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 23. 12. 2022 07:00

S Veronikou (30) jsme si byly velmi blízké, svěřovaly jsme si všemožná tajemství i střípky z našich životů. Když mi před pár týdny řekla, že ji manžel psychicky a fyzicky týrá, nestačila jsem se divit.

Vypadali vždy dokonale

Veronika a její muž Ondřej (32) byli vždy úžasný pár. Přišlo mi, že jsou dokonalí. Oba jsou velmi hezcí, chytří a mají výborná zaměstnání. Jezdili také na luxusní dovolené. Vůbec by mě nenapadlo, že je v jejich vztahu něco špatně. Vystupovali, jako by byli stále zamilovaní. Častokrát jsem jim to záviděla a přála jsem si, aby se můj partner o mě staral stejně jako Ondřej o Veroniku.

Když za mnou před pár týdny přišla a žádala mě o pomoc, nemohla jsem tomu uvěřit. Vždyť vypadali tak dokonale. Jak je možné, že se u takového páru vyskytlo psychické a fyzické násilí?

Uhodil ji, když mu neukázala mobil

Veronika mi podrobně popsala konkrétní situace. Věřila jsem jí každé jedno slovo. „Ondřej je fajn, ale má velmi výbušnou povahu, kterou prostě nedává na veřejnosti najevo. Nejhorší je, jak strašně je žárlivý,“ říkala mi Verča. „Pokaždé, když mi přijde nějaká zpráva na mobil, musím mu ji přečíst na hlas. Chorobně se bojí, že ho podvádím,“ pokračovala dál.

Když mu řekla, že nechce ukazovat mobil, uhodil ji. Opravdu mě to vyděsilo. Bylo mi Veroniky velmi líto a chtěla jsem jí nějak pomoci. Žádný člověk si nezaslouží, aby s ním bylo takto zacházeno.

Chce ho opustit, ale má strach

Náš rozhovor zakončila tím, že mě prosila o radu. „Ráda bych ho opustila, ale nevím, jak to udělat. Bojím se jeho reakce," říkala a celá se klepala. „Co udělá, když se dozví, že ho opouštím a žádám o rozvod? Myslím, že by byl schopný všeho,“ dodala zoufale. Ihned jsem jí nabídla, že u nás má dveře otevřené.

Zatím náš azyl nevyužila. A myslím si, že Ondřejovi ještě nic neřekla. Je hrozné, když se dozvíte, že ve vaší blízkosti se děje něco takového. Nemáte o tom tušení a myslíte si, že všechno vypadá růžově, ale skutečnost je úplně jiná...

Pokud se stanete obětí domácího násilí, pomoc najdete třeba v centru ROSA a na jejich bezplatné nonstop lince 800 60 50 80.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články